Türkiye’de e-ticaret hacmi 800 milyar lirayı aştı
Hükümet vergi kaybının önüne geçmek için çalışmalarını genişletiyor. E-ticaret platformlarına vergi toplama yetkisi verilerek 'ön tedarik' yoluyla 300 bin tedarikçiden vergi toplamaları sağlanacak. Uygulama yılbaşında devreye giriyor.
Vergi güvenliğinin sağlanması ve kayıtdışılığın önlenmesi için Hepsiburada, Trendyol gibi E-ticaret platformları kendilerine mal ve ürün sağlayan 300 bin tedarikçi firmadan “ön tedarik” yoluyla vergi toplayacak. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen Gelir Vergisi teklifinde Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanunu’nda değişikliğe gidilerek aracı hizmet sağlayıcıları ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarının e-ticarette aracılık yaptıkları mal satışları ve hizmet alımları ödemeleri üstünden vergi tevkifatı yapılabilmesinin önü açılıyor. Mevcut yasada inşaat ve onarım işlerinde ödenen hakedişler üstünde yüzde 5 oranında tevkifat yapılıyor.
E-ticaret tedarik platformlarına da benzer oranın uygulanması bekleniyor. Teklifin imza sahibi AK Parti Samsun Milletvekili Ersan Aksu “Pek çok e-ticaret platformunun, tedarik sağlayıcılarının alt anlamda onlara ürün satan ve onlar üzerinden tüketiciye intikal eden ürünlerin vergilendirilmesinde bu firmalar tevkifat yapmakla mükellef hale getiriliyor” diye konuştu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar pazar yeri olarak nitelendirilen e-ticaret platformlarının çok büyük hacmi içeren tedarikçileri bulunduğunu belirtirken “Bu pazar yerlerinin çok büyük hacmi var. Burada bir ön vergileme yapacak; aslında bu nihai vergileme değil, yıllara sari inşaat işlerinde olduğu, sistemimizde var veya bankalarda mevduat faizlerinden stopaj yapar gibi. Bunlar güçlü hâle geldikleri için bunlar üzerinden satış yapanlardan bir ön vergileme yaparak daha sonra kendilerinin bir kârı çıkarsa burada aldığımız vergiyi onlar mahsup edebilecekler” dedi. Bayrakdar düzenlemenin 1 Ocak 2025 tarihinde doğrudan başlayacağını ve ön vergileme oranını Cumhurbaşkanı’nın belirleyeceğini söyledi. Bayrakdar “300 bin mükellef var, onlara bir zarar vermiyor. Yani 100 lira alacaksa belki 97 lira alacak, 98 lira alacak, 2 lirası orada kalacak” dedi.
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Türkiye’de E-Ticaretin Görünümü Raporu”ndaki verilere göre Türkiye’nin 2023 yılı e-ticaret hacmi 1.85 trilyon TL. Ticaret Bakanlığı’nca 2024 yılında e-ticaret hacminin 3.4 trilyon Türk lirası ve işlem sayısının da 6.67 milyar adet olacağı öngörülüyor. E-ticaret hacminin genel ticaret hacmine oranı 2019 yılında yüzde 10.1 iken yıllar içinde büyük bir artış kaydederek 2023 yılında yüzde 20.3’e ulaştı. E-ticaret hacminden en büyük payı alan ilk üç sektörden ilki 233 milyar TL ile beyaz eşya ve küçük ev aletleri olurken bu sektörü sırasıyla 135 milyar TL ile elektronik ve 127 milyar TL ile giyim, ayakkabı ve aksesuvar sektörleri izliyor.