Ekonomiyi haziranda karamsarlık bastı

Ekonomide sıkılaştırma politikaları nedeniyle haziranda güven endeksi hizmet sektöründe yüzde 1,5, perakende ticarette yüzde 2,6, inşaatta ise yüzde 0,5 azaldı. Tek sınırlı artış hizmet sektöründe üç aylık dönemde hizmetlere yönelik talepte oldu.

Ekonomi 24 Haziran 2024
Deprem etkisiyle başlayan projeler nedeniyle birçok alanda lokomotif olan inşaat sektöründe de yavaşlama sürüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verileri haziran ayında ekonominin hemen hemen her alanında güven erozyonunun devam etttiğini gösteriyor. Ekonomide sıkılaştırma politikalarının etkisiyle hizmet, perakende ticaret ve inşaat güven endeksleri haziran ayında da gerilemeye devam etti. Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi haziran ayında bir önceki aya göre hizmet sektöründe yüzde 1,5 oranında azalarak 115,4 gerilerken perakende ticaret sektöründe güven yüzde 2,6 oranında azalarak 108,8’e düştü. Deprem etkisiyle başlayan projeler nedeniyle birçok alanda lokomotif olan inşaat sektöründe de yavaşlama sürüyor. Haziranda inşaat sektöründe güven endeksi yüzde 0,5 oranında azalarak 87,9 değerini alırken mayısta ise bir önceki  aya göre yüzde 0,3 oranında azalarak 88,3 olmuştu. Güven endeksinin 100’den büyük olması sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini, 100’den küçük olması ise kötümserliğini göstermekte.

Gelecek üç aydan da ümit yok

Hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektöründe gelecek üç aya ilişkin beklentiler negatife döndü. Hizmetlerde gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi yüzde 4,8 düşerken perakende de gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisinde yüzde 3.2 düşüş görüldü. İnşaat sektöründe ise gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi yüzde 0,1 düşmüş görülüyor.

Hizmet sektörüna son üç ayda bayram etkisi

Haziranda tüm tablo negatife dönerken sadece bir alanda artış görüldü. Artışın yaşandığı tek alan ise hizmet sektöründe üç aylık dönemde hizmetlere olan talepte oldu. Buradaki yüzde 0.8’lik sınırlı artış ise hem Kurban Bayramı hem de turizm sezonu nedeniyle gelen talepten kaynaklandı.

Hizmet ve perakende sektörlerinde güven kaybıHizmet ve perakende sektörlerinde güven kaybı

Talepte yavaşlamanın ayak sesleri: Nisanda perakende satış hacmi 21 ayın en düşüğüne gerilediTalepte yavaşlamanın ayak sesleri: Nisanda perakende satış hacmi 21 ayın en düşüğüne geriledi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.