El Cezire: Türkiye’de ev almak artık bir hayal

Katar merkezli El Cezire televizyonu, Türkiye’de milyonlarca kişiyi etkileyen konut krizini mercek atına aldı. 'Ev sahibi olmak bir hayal' başlıklı haberde, Türkiye'nin ekonomik kriz ortamında çok büyük bir konut krizi yaşadığı, ev fiyatlarının bir yılda yüzde 141 arttığı belirtildi.

Ekonomi 7 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Katar merkezli El Cezire televizyonu, 14 Mayıs seçimleri öncesi Türkiye’de yaşanan konut kriziyle ilgili ayrıntılı bir haber yayınladı. “Ev sahibi olmak bir hayal” başlıklı haberde, Türkiye’nin ekonomik kriz ortamında tam da seçimlere giderken çok büyük bir konut krizi yaşadığı, resmi rakamlara göre ev fiyatlarının bir yılda yüzde 141 arttığı belirtildi.

El Cezire, konut sorununun şu anda birçok Türk’ün hayatını etkilediğine, özellikle son bir yılda ağırlaşan enflasyon ve ekonomik kriz ortamında yapılacak seçimlerin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a destek açısından bir sınav olacağına dikkat çekti.

Konut maliyetlerinin yüksek enflasyonun bile üzerinde olduğu kaydedilen haberde, konut fiyatları hızla yükselirken satışların düştüğü, martta konut satışlarındaki düşüşün geçen yıla oranla yüzde 21’i bulduğu aktarıldı. Kira fiyatlarındaki artışın ise geçen yıla göre yüzde 157 olduğuna dikkat çekilen haberde, hükümetin seçim öncesi konut krizini hafifletmek için uğraştığı kaydedildi.

El Cezire’ye konuşan İstanbullu bir kişi, Bostancı’da yaşadıkları evin kirasının yüzde 147 artışla 4,650 TL’den 1,1500 TL’ye yükseldiğini söyledi. Yakın zamanda işini kaybettiğini anlatan Serhan isimli kişi, eşinin maaşının ancak kiraya yettiğini, 7 yaşında bir oğulları olduğunu ve şu anda işsizlik maaşıyla geçindiklerini anlattı. Bora isimli bir mühendis ise kirasının bir anda 4 bin TL’den 10 bin TL’ye yükseldiğini, makul fiyatlara yeni ev bulmanın neredeyse imkansız olduğunu ve kiracıların kendilerini güvende hissetmediğini söyledi.

Televizyona konuşan bazı İstanbullular, ev almanın kendileri için artık hayal olduğunu ifade etti. 42 yaşındaki Çağan isimli bir kişi de 20 yıldan uzun süredir çalıştığını, merkezi bir yerde tek başına yaşamanın kendisi için artık imkansız hale geldiğini belirtti.

Konut satışlarına fahiş fiyat ve deprem darbesi: Martta yüzde 21,4 düştüKonut satışlarına fahiş fiyat ve deprem darbesi: Martta yüzde 21,4 düştü

 

AK Parti'nin niyeti: Fahiş kira artışına hapis geliyorAK Parti’nin niyeti: Fahiş kira artışına hapis geliyor

'Faiz ve döviz yükselecek' beklentisi gayrimenkulü gözden düşürdü‘Faiz ve döviz yükselecek’ beklentisi gayrimenkulü gözden düşürdü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.