Elektrikli araç sevdası frene bastı, üreticiler planlarını erteliyor

Şarj sorunu nedeniyle tüketici tercihleri hibrite yönelince Ford Motor ve General Motors'tan Mercedes Benz, Volkswagen, Jaguar Land Rover ve Aston Martin'e kadar birçok otomobil üreticisi elektrikli araç planlarını küçültmeye veya ertelemeye başladı.

Ekonomi 15 Mart 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Şarj noktası bulma zorlukları, kendi kendini şarj edebilen hibrit otomobillere olan ilgiyi daha çok artırıyor.

Son yıllarda elektrikli araç (EV) coşkusuna fena kapılan otomotiv endüstrisinin heyecanı azalmaya başladı. Şarj sorunu nedeniyle tüketici tercihleri hibrite kayınca Ford Motor ve General Motors’tan (GM) Mercedes Benz, Volkswagen (VW), Jaguar Land Rover ve Aston Martin’e kadar birçok otomobil üreticisi elektrikli araç planlarını küçültmeye veya ertelemeye başladı.

Son yıllarda otomobil üreticileri elektrikli modeller için iyimser satış tahminleri ortaya koymuş ve EV büyümesi için iddialı hedefler açıklamıştı. Wall Street kısmen elektrikli araç geleceğine ilişkin vizyonlarına dayanarak eski otomobil üreticileri ve start-up’a girenlerin değerlemelerini artırmıştı. Şimdi bu eğilimin yavaş yavaş azaldığı gözleniyor.

Tesla CEO’su Elon Musk ocak ayı sonlarında 2023 yılında ülkedeki EV satışlarının yüzde 55’ini oluşturduğu tahmin edilen ABD EV liderinin bile “belirgin derecede daha düşük” bir büyüme oranına hazırlandığını söylemişti.

Hibritlerin ve tamamen elektrikli seçeneklerin yanı sıra benzinle çalışan araç serileri ile daha karma bir araç sunumuna dönüş sonuçta hâlâ tamamen elektrikli bir geleceği varsayıyor, ancak benimsenme hızı önceden beklenenden çok daha yavaş seyrediyor.

Ford’un EV biriminin işletme müdürü Marin Gjaja, CNBC’ye “2021 ve 2022’de gördüğümüz EV’lere talebin gerçekten yükseldiği geçici bir pazar artışıydı. Hâlâ büyüyor ama ‘2021, ‘2022’de olabileceğini düşündüğümüz oranda değil” dedi.

Ford tamamen elektrikli modellere hazır olmayan sürücüler için elektrikli araçlara geçişi kolaylaştırmaya yardımcı olabilecek hibrit modellerin üretimini ve satışını önemli ölçüde artırıyor. Ayrıca bu şirketlerin karbon emisyonlarına ilişkin daha sıkı federal standartları karşılamalarına da yardımcı olabilir.

ABD’de hibrit modeli tercih eden tüketicilerin oranı son yıllarda daha da artmaya başladı.

Elektrikli araçlara geçiş yapan ilk geleneksel otomobil üreticisi olan GM elektrikli ve gazlı araçların yanı sıra tüketiciler için plug-in hibrit elektrikli araçları da piyasaya sürmeyi planlıyor. Hyundai Motor gibi Kia, Toyota Motor ve VW de ürün gamlarında farklı seviyelerde elektrifikasyon sunmayı planlıyor.

VW of America CEO’su Pablo Di Si geçen ay CNBC’ye “Dengeli yaklaşımın en iyi yol olduğunu düşünüyorum” dedi ve ABD’ye hibrit araçlar getirmek için görüşmelerde bulunduğunu ekledi. Otomobil üreticisi şu anda Avrupa’da hibrit araçlar satıyor ancak hiçbiri ABD’de satılmıyor. Si “İster hibrit ister plug-in hibrit olsun, bu teknolojiler VW grubu içinde var. Bence bunları buraya getirmemiz sadece zaman meselesi” diye konuştu.

Açık olmak gerekirse, elektrikli araçlara tüketici talebi yöneticilerin beklediği şekilde ortaya çıkmamış olsa da araç satışlarının önümüzdeki yıllarda artacağı tahmin ediliyor.

Cox Automotive’in tahminlerine göre ABD’de elektrikli araç satışları geçen yıl 1,2 milyon adetle rekor kırdı ve bu rakam toplam ulusal pazarın yüzde 7,6’sını temsil ediyor. Analistlerin tahminlerine göre bu payın on yılın sonunda yüzde 30 ila yüzde 39’a yükselmesi bekleniyor.

AutoForecast Solutions küresel araç tahminleri başkan yardımcısı Sam Fiorani “Pazar hiçbir zaman elektrikli araçlara yumuşak bir geçiş yapmayacaktı ve erken benimseyenler tatmin olduğu için bu geçişte bir yavaşlama bekliyorduk. Daha az teknoloji meraklısı alıcılara geçiş, önümüzdeki birkaç yıl içinde elektrikli araç pazar payı artışını yavaşlatacaktır” dedi.

ABD pazarında elektrikli araç büyüsü bozuldu, yatırımlarda frene basan basanaABD pazarında elektrikli araç büyüsü bozuldu, yatırımlarda frene basan basana

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.