Elektrikli araçta geri kalan Volkswagen’dan 5 milyar dolarlık hamle

Volkswagen Grubu ABD'li elektrikli araç üreticisi Rivian'a 5 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıkladı. Volkswagen'ın elektrikli araç, otonom sürüş ve yazılımlarda geri kaldığını söyleyen uzmanlar yatırımın Alman devini güçlendireceğini söylüyor.

Ekonomi 26 Haziran 2024
Elektrikli araç üretiminde bugüne kadar acele etmeyen Volkswagen, sonunda kesenin ağzını açtı.

Alman otomobil üreticisi Volkswagen Grubu ABD’li elektrikli araç üreticisi Rivian’a 5 milyar dolarlık yatırım yapmayı planladığını duyurdu. Şirketlerden yapılan ortak açıklamada Rivian ve Volkswagen Grubu’nun araç yazılım teknolojisi geliştirmek için ortak girişim kurmayı planladığı kaydedildi.

Açıklamada Volkswagen Grubu’nun başlangıçta 1 milyar dolar olmak üzere Rivian’a 4 milyar dolara kadar planlanan ek yatırımla toplam 5 milyar dolar yatırım yapacağı belirtildi. Açıklamanın ardından Rivian’ın hisseleri yaklaşık yüzde 50 yükseldi. Kazançların devam etmesi halinde şirketin piyasa değerini yaklaşık 6 milyar dolar yükseltme potansiyeli taşıyor.

Ortaklığın Rivian ve Volkswagen Grubu için yazılım geliştirme sürecini hızlandıracağı bildirilen açıklamada iki şirketin de birbirini tamamlayan güçlü yönlerini birleştirmesine, küresel çapta ölçeği artırarak ve inovasyonu hızlandırarak araç başına maliyetin düşürülmesine olanak sağlamasının beklendiği ifade edildi.

‘Yatırımın karşılığını alması yıllar sürebilir’

GlobalData Başkanı Cyrus Mewawalla’ya göre Volkswagen’in elektrikli araç girişimi Rivian’a yaptığı 5 milyar dolarlık yatırım Alman otomobil üreticisi için bir “yakalama hamlesi,” ancak karşılığını alması yıllar sürebilir.

“Volkswagen iki alanda geri kaldı; hem elektrikli araçlarda hem de otonom sürüş ve araç içindeki diğer yazılımlarda. Rivian ise her iki alanda da güçlü” diyen Mewawalla “Bu nedenle yatırım Volkswagen’e bu alanlarda yardımcı olacak” yorumu yaptı.

Elektrikli araç sevdası frene bastı, üreticiler planlarını erteliyorElektrikli araç sevdası frene bastı, üreticiler planlarını erteliyor

ABD'de 'elektrikli araç devrimi' 2023'ün ikinci yarısında nasıl kısa devre yaptı?ABD’de ‘elektrikli araç devrimi’ 2023’ün ikinci yarısında nasıl kısa devre yaptı?

Tesla rüyası bitiyor mu? İşte düşüşünün iç yüzüTesla rüyası bitiyor mu? İşte düşüşünün iç yüzü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.