Emekliler ‘yıl’ değil ‘zam’ istiyor

'Emekliler yılı' ilan edilen bu yılın ilk kabine toplantısından yüzde 5 ek zam kararı çıkmasına rağmen memur emeklileriyle aralarında 6,68 puan fark oluşan SGK emeklileri isyanda. Tepkilerini sosyal medyada 'Zam oranı eşitlenmeli' diye dile getiriyor

Ekonomi 17 Ocak 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Yapılan yüzde 5 ek zam SGK emeklilerini mutlu etmezken, 10 bin liraya yükseltilen emekli maaşı da açlık sınırının altında kaldı.

“Emekliler yılı” olarak ilan edilen 2024 yılındaki ilk kabine toplantısından yüzde 5 ek zam kararı çıkmasına karşın toplam yüzde 42,6 zamla yüzde 49,25 zam alan memur emeklilerinin 6,68 puan altında kalan SSK ve Bağ-Kur emeklileri büyük hayal kırıklığına uğradı. Kabine toplantısından sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarını dinleyen emekliler isyanlarını sosyal medyada “Biz emekliler yılı ilan edilerek hamaset yapılmasını değil, insanca yaşam koşullarının sağlanmasını istiyoruz. En azından bize yapılan zam memur emeklilerinin aldığı yüzde 49,25 zam oranıyla eşitlenmeliydi” diye dile getirdi.
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün de en düşük emekli aylığının 10 bin liraya yükseltilmesi ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarına yüzde 5’lik ilave artışın emeklilerin beklentilerinin altında kaldığını belirterek artışların gözden geçirilmesini talep etti.

SGK emeklisine yüzde 5 ek zam çıktı ama memurlarla eşitlik beklentisi boşa düştüSGK emeklisine yüzde 5 ek zam çıktı ama memurlarla eşitlik beklentisi boşa düştü

Açlık sınırının altında kaldı

Milyonlarca emeklinin en düşük emekli aylığı aldığına ve 10 bin liraya yükseltilen en düşük emekli aylığının 14 bin lira olarak hesaplanan açlık sınırının bile altında olduğuna dikkati çeken Ergün şöyle dedi:

“TÜİK dahi geçen 6 aylık TÜFE oranını yüzde 37,57 olarak açıklamıştır. Yani TÜİK rakamı bile baz alınsa en düşük emekli aylığı 10 bin 318 lira olacaktı. Kaldı ki en düşük aylık ödemesinin 7 bin 500 lira yapıldığı nisan-aralık 2023 döneminde TÜFE artışı yüzde 46,3 düzeyindeydi. Buna göre de en düşük aylık ödemesi 10 bin 972 lira olmalıydı.”

Ergün düşük emekli aylığı rakamı ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarına zam oranının gözden geçirilmesini talep ederek şunları söyledi:

“En düşük emekli aylığının 10 bin liraya yükseltilmesi ile SSK ve Bağkur emeklilerinin aylıklarına yüzde 5’lik ilave artış, emeklilerin beklentilerinin altında kalmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız ve yüce Meclisimizden beklentimiz, konunun tekrar değerlendirilmesi ve emeklinin zorlu yaşam mücadelesinde bir nebze de olsa nefes alabilmesini sağlayacak yeni bir düzenlemenin hayata geçirilmesidir.”

Ergün temmuz ayı beklenmeden emekli aylıkları arasında oluşan makasın da bir an evvel kapatılmasını istedi.

Haftaya TBMM’ye gelecek, yasalaşınca farklar yatacak

Kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan 5 puan ilave artışın verilebilmesi için yasal düzenleme gerekiyor. Yarın komisyonda istihdam desteklerinin yer aldığı yasa teklifinin görüşmeleri sırasında AK Parti tarafından verilecek önergelerle hem yüzde 5’lik artış, hem de en düşük emekli aylığının 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarılmasına ilişkin düzenlemeler yasa teklifine önergelerle eklenecek. En düşük emekli aylığının 10 bin liraya çıkarılması da teklife girecek.

Teklifin komisyonda kabul edilmesinin ardından gelecek hafta Genel Kurul’da ele alınarak yasalaşması bekleniyor. Düzenlemenin Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla emekli aylıklarında enflasyon oranındaki yüzde 37.5’in üstüne ilave 5 puanlık artış için Meclis süreci tamamlanmış olacak. Yüzde 37.5 artış üzerinden aylıklarını almaya başlayan emeklilere 5 puanlık fark ödemesi kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte yapılacak.

Emekliler tepkili: En düşük aylık asgari ücret seviyesine çıkarılsınEmekliler tepkili: En düşük aylık asgari ücret seviyesine çıkarılsın

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.