Emeklilere temmuzda yüzde 25 zam göründü

Geçim derdine düşen milyonlarca emekli temmuzda yapılacak maaş zammını bekliyor. Hesaplamalara göre işçi ve çiftçi emeklilerine en az yüzde 25, memur ve emeklilerine ise yüzde 20 zam yapılması bekleniyor.

Ekonomi 9 Mayıs 2024
Yüksek enflasyon karşısında geçinmekte zorluk çeken emekliler, temmuz ayında yapılacak zammı dört gözle bekliyor.

Temmuz ayına yaklaşık iki ay kala yüksek enflasyonla geçinmeye çalışan milyonlarca emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacağını merak ediyor. Merkez Bankası anketine göre yapılan hesaplamalar altı aylık enflasyonun yüzde 25.4 çıkacağını ortaya koyuyor. Sözcü gazetesinin haberine göre en düşük emekli aylığına temmuzda yapılacak zammın en az yüzde 25 olması bekleniyor.

Merkez Bankası’nın anketine göre ilk dört ayda yüzde 18.72 olan enflasyon mayıs ayında yüzde 3, haziran ayında ise yüzde 2.54 daha artacak. Enflasyonun tahmin edilen rakamlara yakın olması halinde haziran sonunda tüketici enflasyonunun yüzde 25.4’e ulaşması bekleniyor. Temmuzda memur ve emeklilere gerçekleşen enflasyon hesaba alınarak zam yapılacağı için bu kesimin kısmen de olsa enflasyon kaybını telafi edeceği belirtiliyor. Enflasyonun bu beklenti doğrultusunda gerçekleşmesi halinde memur ve memur emeklilerine yüzde 9.17 oranında enflasyon farkı, yüzde 10 oranında da toplu sözleşme zammı olmak üzere toplamda yüzde 20.1 oranında zam yapılacağı öngörülüyor. Böylece işçi ile memur emeklisi arasında 5.3 puanlık fark oluşacak. 10 bin lira olan en düşük emekli aylığına zam yapılmaması halinde emeklilerin alım gücü temmuzda 7 bin 975 liraya kadar düşecek. Kök aylık hesabı nedeniyle de milyonlarca emekli sıfır zamla karşılaşabilir.

65 yaş üstü nüfusta yoksulluk oranı ansızın sıçradı çünkü emekliye düşük zam yapıldı65 yaş üstü nüfusta yoksulluk oranı ansızın sıçradı çünkü emekliye düşük zam yapıldı

Emekliler temmuzda iki kötü sürprizle karşılaşabilirEmekliler temmuzda iki kötü sürprizle karşılaşabilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.