Küresel gıda fiyatları 7 aydır düşüyor, bizde 42 aydır artışta

FAO verilerine göre küresel gıda fiyatları şubatta geçen yıla göre yüzde 10,7 inerek, düşüş trendini yedinci aya taşıdı. Türkiye'de ise gıda enflasyonu şubatta yüzde 71,12 artışla 42 aylık kesintisiz yükselişini sürdürdü.

Ekonomi 8 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
TÜİK verilerine göre şubat ayında gıda enflasyonu aylık bazda yüzde 8,25, yıllık bazda ise yüzde 71.12 oldu.

Dünya gıda fiyatları şubat ayında şeker ve et fiyatlarındaki artıştan daha hızlı gerileyen tahıl fiyatları sayesinde ardı ardına yedinci ayda da düşüş kaydetti. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi ocak ayındaki 118,2 seviyesinden şubat ayında 117,3’e düştü. Buna göre küresel gıda fiyatları şubatta bir önceki aya göre yüzde 0,7, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,5 azaldı. Gıda fiyatları endeksi böylece Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. FAO verilerine göre şubat ayında alt endekslerdeki değişimler şöyle:

-Tahıl fiyatları endeksi şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 5 azaldı. Tahıl fiyatları yıllık bazda ise yüzde 22,4 geriledi.

-Bitkisel yağ fiyatı endeksi şubatta bir önceki aya göre yüzde 1,3, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 azaldı.

-Süt ürünleri fiyatı endeksi şubatta bir önceki aya göre yüzde 1,1 artarken geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,4 azaldı.

-Et fiyatı endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,8 artmış, bir yıl öncesine göre ise yüzde 0,8 azaldı.

-Şeker fiyatı endeksi, şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 3,2 artarken geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,5 artış gösterdi.

Bizde yıllık artış yüzde 71,12’ye çıktı

Türkiye’de ise Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yıllık enflasyon son 15 ayın en yüksek enflasyonu olarak kayıtlara geçerken gıda fiyatları şubatta aylık yüzde 8,25, yıllık ise yüzde 71,12 arttı.

Türk-İş’in mutfak enflasyonu verilerine göre ise dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 8,03 oranında gerçekleşti. Yıllık gıda enflasyonu ise yüzde 72,49 olarak hesaplandı. Yalnızca yılın ilk iki ayı itibarıyla artış oranı yüzde 12,64 oldu.

Küresel gıda fiyatları 3 yılın dibine indi, bizde 41 aydır kesintisiz artıyorKüresel gıda fiyatları 3 yılın dibine indi, bizde 41 aydır kesintisiz artıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.