En zengin yüzde bir hem daha az vergi ödedi hem de 10 yılda servetini 41 trilyon dolar artırdı

Oxfam'ın raporuna göre dünyanın en zengin yüzde 1'lik kesimi servetini son 10 yılda 42 trilyon dolar artırdı ancak kişi başına net servetini 400 bin dolar artıran zenginlerden alınan vergiler tarihi olarak en düşük seviyelere indi.

Ekonomi 26 Temmuz 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
En zengin yüzde 1'in son 10 yılda servetine kattığı 42 trilyon dolar, dünya nüfusunun daha yoksul yüzde 50'sinin elindeki servetin neredeyse 36 katı.

Dünyadaki zengin-yoksul uçurumunun vardığı devasa boyutları ortaya koyan uluslararası yardım kuruluşu Oxfam’ın raporuna göre son 10 yıl süper zenginler için oldukça kârlı geçti. Öyle ki, dünya nüfusunun en zengin yüzde 1’i servetini son 10 yılda toplam 42 trilyon dolar artırdı. Buna karşın zenginlerden alınan vergilerin tarihin en düşük seviyelerine indiğini bildiren raporda, “dünyanın geri kalanının kırıntılarla hayatta kalma mücadelesine terk edildiği” belirtilerek eşitsizliğin “müstehcen seviyelerde” olduğu uyarısı yapıldı. Buna göre en zengin yüzde 1’in son 10 yılda servetine kattığı 42 trilyon dolar, dünya nüfusunun daha yoksul yüzde 50’sinin elindeki servetin neredeyse 36 katı.

Dünyanın yarısının kişi başı serveti 335 dolar arttı

Enflasyona göre uyarlama yapıldıktan sonra zenginlerin ortalama net serveti kişi başına yaklaşık 400 bin dolar artarken, dünya nüfusunun daha yoksul yüzde 50’si için bu rakam 335 dolar oldu. Buna rağmen dünya çapında milyarderlerin “servetlerinin yüzde 0.5’inden daha azına eşdeğer vergi ödediklerine” dikkat çeken Oxfam, dünyadaki milyarderlerin neredeyse beşte dördünün G20 ülkelerinden birinde yaşadığını vurguladı.

Küresel yoksulluğun giderilmesi için çalışan 21 bağımsız sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Oxfam, raporunu Brezilya’daki G20 maliye bakanları toplantısı öncesi açıkladı. Dünya gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 80’ini temsil eden G20’nin dönem başkanlığını devralan Brezilya’nın solcu Devlet Başkanı Lula da Silva, süper zenginlerin vergilendirilmesi için uluslararası işbirliğini ana gündem maddesi ilan etmiş durumda.

‘Yıllık yüzde 8 servet vergisi lazım’

Vergi tartışmasını “G20 hükümetleri için gerçek bir turnusol testi” diye niteleyen Oxfam, üye ülkeleri süper zenginlerin “aşırı serveti” üzerinden yıllık en az yüzde 8 oranında net servet vergisi almaya çağırdı. Oxfam International’ın eşitsizlik politikası başkanı Max Lawson, “Süper zenginlere uygulanan vergileri artırma yönündeki ivme yadsınamaz” diyerek ekledi:

“Çoğunluğun ihtiyaçlarını seçkin azınlığın açgözlülüğünün önüne koyan küresel bir standart oluşturacak siyasi iradeye sahipler mi?”

Beş zenginin serveti yüzde 114 arttı, beş milyar insan yoksullaştıBeş zenginin serveti yüzde 114 arttı, beş milyar insan yoksullaştı

Türkiye ultra zengin sayısındaki artışta dünya lideri olduTürkiye ultra zengin sayısındaki artışta dünya lideri oldu

Gelir dağılımı daha da bozuldu: En zengin yüzde 20 bütün gelirin yarısını alıyorGelir dağılımı daha da bozuldu: En zengin yüzde 20 bütün gelirin yarısını alıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.