Beş zenginin serveti yüzde 114 arttı, beş milyar insan yoksullaştı

Davos Dünya Ekonomik Forumu öncesi yayınlanan rapora göre dünyanın en zengin beş iş insanının serveti 2020'den bu yana yüzde 114 artarken beş milyar insan ise yoksullaştı. Böyle devam ederse yoksulluk 229 yıl daha sürecek.

Ekonomi 16 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Yaklaşık 800 milyon işçinin ücretleri enflasyona ayak uydurmakta başarısız oluyor ve son iki yılda 1,5 trilyon dolar kaybetti

Davos Dünya Ekonomik Forumu öncesi İngiliz sivil toplum kuruluşu Oxfam tarafından yayınlanan raporda dünyanın en zengin beş iş insanının servetinin 2020’den bu yana yüzde 114 arttığı, beş milyar insanın ise yoksullaştığı açıklandı.

Oxfam’ın raporuna göre Dünyanın en zengin beş iş insanının servetini 2020’de 405 milyar dolardı, bugün ise 869 milyar dolar. Yani bu beş kişi aradan geçen sürede servetlerini her saat ortalama 14 milyon dolar arttırmış.

Dünyanın en zenginleri servetlerini katlarken geri kalanlar ise sürekli bir gelir kaybı içindeler. Gelir ve servet piramidinde en aşağılara inildiğinde, aynı süre içinde en alttaki 5 milyar insanın ciddi anlamda daha da yoksullaştığı Oxfam raporunda net biçimde görülüyor. Raporun tamamını veya özetini bu sayfadan indirebilirsiniz.

Raporda “Mevcut eğilimler devam ederse dünya on yıl içinde ilk trilyonerine sahip olacak, ancak yoksulluk 229 yıl daha ortadan kaldırılamayacak” dendi.

Açlık sınırı asgari ücrete 3 bin TL fark attı, yoksulluk sınırı 47 bin TL'yi aştıAçlık sınırı asgari ücrete 3 bin TL fark attı, yoksulluk sınırı 47 bin TL’yi aştı

Hem servet hem güç aktarılıyor

Oxfamın İcra Direktörü Amitabh Behar şirketlerin son üç yılda zenginleşmesinin ve küresel yoksulluğun bu kadar artmasının sebebine ilişkin şunları söyledi: “Şirketler işçileri sıkıştırarak, vergiden kaçarak, devleti özelleştirerek ve iklim çöküşünü teşvik ederek sonsuz serveti ultra zengin sahiplerine akıtıyor. Ama aynı zamanda gücü aktarıyorlar, demokrasilerimizi ve haklarımızı baltalıyorlar. Hiçbir kurum ya da birey ekonomilerimiz ve yaşamlarımız üzerinde bu kadar güce sahip olmamalı, açık konuşmak gerekirse kimsenin milyar doları olmamalı.”

2 yılda 800 milyon işçi 1.5 trilyon dolar kaybetti

“Dünya çapında insanlar güvencesiz ve güvensiz işlerde çoğunlukla asgari ücret karşılığında daha fazla ve daha uzun saatler çalışıyor” diyen Behar şöyle konuştu: “Yaklaşık 800 milyon işçinin ücretleri enflasyona ayak uydurmakta başarısız oluyor ve son iki yılda 1,5 trilyon dolar kaybettiler; bu, her işçi için yaklaşık bir aylık (25 günlük) ücret kaybına eşdeğerdir.”

Zamların acısı fena çıktı: Yoksulluk sınırı bir ayda 3 bin 700, açlık sınırı 1,136 lira arttıZamların acısı fena çıktı: Yoksulluk sınırı bir ayda 3 bin 700, açlık sınırı 1,136 lira arttı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.