Garanti’nin teknoloji üssü açıldı

Artan enflasyon TL’nin alım gücünü düşürürken ATM’lerden de daha fazla para çekilmesine neden oldu. Garanti BBVA Teknoloji Genel Müdürü Fatih Bektaşoğlu “Banknotlar çok kullanıldığı için bugünlerde ATM'ler sık boşalıyor”dedi.

Ekonomi 23 Şubat 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Garanti BBVA Pendik Teknoloji Kampüsü toplantısına (Soldan sağa) Garanti BBVA Mühendislik ve Veri Hizmetleri’nden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz- Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ- Garanti BBVA Teknoloji Genel Müdürü Fatih Bektaşoğlu katıldı.

Enflasyon karşısında en büyük para birimi olan 200 TL’nin alım gücü azalırken 500 TL gibi yeni banknotların basılmaması ATM’leri de etkiledi. Garanti BBVA Pendik Teknoloji Kampüsü ve TIER IV sertifikasına sahip Garanti BBVA Veri Merkezi dün yapılan basın toplantısı ile tanıtıldı.

2 bin 400 mühendisin çalıştığı merkezin tanıtım toplantısına Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, Garanti BBVA Teknoloji Genel Müdürü Fatih Bektaşoğlu ve Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz katıldı.

Teknoloji kampüsünü tanıtan Garanti BBVA Teknoloji Genel Müdürü Fatih Bektaşoğlu, teknoloji merkezinde Türkiye’deki tüm ATM’lerin anlık izlendiği bölümde “ATM arızaları çok oluyor mu” sorusuna “Arıza değil ama banknotlar çok kullanıldığı için bugünlerde ATM’ler biraz sık boşalıyor” dedi. Garanti BBVA ve tüm iştiraklerinin ‘teknoloji fabrikası’ olan Garanti BBVA Teknoloji’de çalışan 2 bin 400 kişilik mühendislik kadrosunun yüzde 41’inin kadınlardan oluştuğunu belirten Bektaşoğlu, bu durumun da kadın istihdamının düşük olduğu teknoloji sektörü özelinde kendileri için ayrı bir mutluluk vesilesi olduğunu ifade etti.

‘Nakitten biz de rahatsızız’

Ekonomi yönetiminin kredi kartı kullanımına kısıtlama getirilmesi yönündeki açıklamaları gündemdeyken, bir taraftan da iş dünyasında nakit paranın kaldırılması konuşuluyor. Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, iş dünyasından gelen “asıl nakiti kaldırın kayıtdışının komple önüne geçin” itirazlarını değerlendirerek “Kredi kartı ile ilgili bir önlem konuşuluyor ama detay bilmiyoruz. Henüz açıklanan bir şey yok. Nakit kullanımının sınırlanması konusuna gelince bu enflasyonist ortamda nakit paradan kurtuluş kolay olmaz. Biz de nakit paranın kalktığı bir dünya isteriz, zaten herkes ister. Dijitalleşmiş bir bankayız ama bütün gişelerimiz nakitle dolu. Hoşnut değiliz ama nakit kullanımının kalkması için ekonomi ve toplumun dönüşmesi gerekiyor” dedi.

Garanti BBVA Pendik Teknoloji Kampüsü ve TIER IV sertifikasına sahip Garanti BBVA Veri Merkezi dün yapılan basın toplantısı ile tanıtıldı.

Dijitalleşme arttı, şubenin payı düştü

Son 25 yılda teknolojiye yaptıkları yatırımın 5 milyar doları aştığını belirten Baştuğ, dijital kanallarda yapılan işlemlerin 3 kat arttığını, müşterilerinin yüzde 87’sinin de dijital kanaları aktif şekilde kullandığını söyledi. Böylece şubelerinin daha etkin çalışabildiğini ifade eden Baştuğ, artan dijitalleşme ile şube kullanım alışkanlıklarının değiştiğine vurgu yaparak şunları söyledi: “Bizim işlemlerimizin yüzde 2’si şubelerden yapılırken, yüzde 98’i şube dışından yapılıyor. Bu oran eskiden yüzde 5’ti. Her yıl 10-15 şube azalıyor. Burada optimuma geldik. Bundan sonra belki 5 şube açılır, belki 5 şube kapanır.”

Garanti BBVA Mühendislik ve Veri Hizmetleri’nden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, “25 yıl önce, bankacılığın geleceğinin teknolojiyle mümkün olacağını öngörerek 1998’de Garanti Teknoloji’yi kurduk. Bugün mobil uygulamamıza dakikada 35 bin kişi giriş yapıyor. Buda her bir şubeye ayını anda 300- 400 kişinin girmesi anlamına geliyor” dedi. Bugün TAMİ ve kripto gibi yeni alanlar oluşturduklarını da anlatan Kuruöz, kripto alanında da globalleştiklerini ifade etti.

Garanti BBVA Genel Müdürü: En ucuz finansman aracı olan kredi kartlarına düzenleme şartGaranti BBVA Genel Müdürü: En ucuz finansman aracı olan kredi kartlarına düzenleme şart

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.