Amerika’da enflasyon düştü, Fed 15 ay sonra faizi sabit tuttu

Enflasyonu yüzde 9'dan yüzde 4'e düşürmeyi başaran Fed, 15 ay önce başladığı faiz artırım döngüsüne ara verdi. Faizi yüzde 5,25'te sabit bırakan Fed, böylece Mart 2022'den bu yana 500 baz puan faiz artırmış oldu. Fed Başkanı 'Enflasyonu yüzde 2'ye indirebilmek için hâlâ uzun bir yolumuz var' dedi.

Ekonomi 15 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Enflasyonu düşürmek için 14 aydır faiz artıran ABD Merkez Bankası (Fed), dünkü toplantısında beklentilere uygun olarak federal fonlama faizini yüzde 5-5,25 aralığında sabit bıraktı. Böylece Fed, 15 aydır 10 kez yaptığı faiz artışlarına ara vermiş oldu. Oy birliğiyle alınan karar sonrası yapılan açıklamada “Hedef faiz aralığını bu toplantıda sabit tutmak ek bilgileri ve para politikasının etkilerini değerlendirme imkanı verecek” denildi. Açıklamada ayrıca, “Enflasyon yüksek seyretmeye devam ediyor, Komite risklere karşı yüksek şekilde hassas” ifadeleri yer aldı.

14 ayda faiz 500 baz puan arttı, enflasyon yüzde 8,5’ten 4’e düştü

Faiz artışlarına Mart 2022’de başlayan banka, Mayıs 2023’e kadar geçen 14 aylık sürede 10 kez olmak üzere toplamda 500 baz puanlık artış yapmış oldu. Mart 2022’de yüzde 8,5’le son 40 yılın, haziranda ise yüzde 9’la 41 yılın en yüksek yıllık tüketici enflasyonu, 2023 Mayıs’ta yüzde 4’e gerileyerek Mart 2021’den beri en düşük seviyeye inmişti. Beklenti, bu oranın yüzde 4,1’e gerilemesi yönündeydi. Haziranda çekirdek enflasyon da yıllık bazda yüzde 5,5’ten yüzde 5,3’e geriledi.

ABD'de enflasyon 27 ayın en düşüğüne indi, Fed faizde frene basabilirABD’de enflasyon 27 ayın en düşüğüne indi, Fed faizde frene basabilir

Powell: Enflasyonu yüzde 2’ye indirmek için hâlâ uzun bir yol var

Fed Başkanı Jerome Powell karar sonrası yaptığı açıklamada, “Yüzde 2 enflasyon hedefine güçlü şekilde bağlıyız. Enflasyon baskıları devam ediyor, ılımlı şekilde gerilese de enflasyonu yüzde 2 seviyesine geri getirmek için hâlâ uzun bir yol var” dedi. Powell, şu mesajları verdi:

  • Para politikasında yaptığımız sıkılaştırmanın etkileri henüz tam olarak hissedilmedi.
  • Neredeyse tüm Fed yetkilileri, enflasyonu zamanla yüzde 2’ye düşürmek için bu yıl bazı ek faiz artışlarının uygun olacağını düşünüyor.
  • Konut sektörü aktivitesi zayıf olmaya devam ediyor.
  • İş gücü piyasası çok sıkı olmayı sürdürüyor.
  • Temmuz toplantısı için şimdiden bir kararımız yok. Toplantıdan toplantıya verileri değerlendirerek karar vermeyi sürdüreceğiz.
  • Faizlerin ulaşacağı nihai noktaya yaklaşırken daha yavaş faiz artırmak makul.

Faiz artışı beklentisi altın fiyatlarını düşürdü

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyeleri, 2023 yıl sonuna kadar 25’er baz puanlık iki faiz artışı bekliyor. Fed yetkililerinin 2023 sonu için ortalama faiz beklentisi yüzde 5,1’den yüzde 5,6’ya yükseltildi. Fed’in yıl sonu faiz beklentisindeki artış içeren açıklamanın ardından ABD borsalarında düşüş görülürken, tahvil faizlerinde artış görüldü. Altının ons fiyatı karar öncesi 1,954 dolar seviyesindeyken, karar sonrası 1,940 dolara geriledi. Gram altın fiyatı da 1,470 TL’ye kadar geriledi.

 

Küresel piyasalar Fed’in faiz kararına odaklandıKüresel piyasalar Fed’in faiz kararına odaklandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.