Mayıs enflasyonunu doğalgaz ayarı düşürecek: Sıfır fiyat hesabı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), doğal gazın bir ay ücretsiz verilmesi nedeniyle mayıs ayında TÜFE hesabında "sıfır fiyat" yönteminin uygulanacağını duyurdu.

Ekonomi 30 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Doğalgazda 'sıfır fiyat' mayısta enflasyonu düşük çıkartacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayı TÜFE hesaplanmasında doğal gaz için “sıfır fiyat” yöntemi uygulanacağını açıkladı. TÜİK’ten yapılan açıklamaya göre 2023 Haziran ve 2024 Mayıs arasındaki TÜFE hesaplamasında ise 25 metreküpe kadar doğal gaz tüketimi için yapılacak indirim dikkate alınacak. TÜFE hesaplamasında, 25 metreküp üstündeki doğal gaz için ödenen fiyat dikkate alınacak. TÜİK, bu değişikliğin mayıs ayı enflasyonunu kuvvetli bir şekilde indireceğini, ancak doğal gaz tüketiminin artacağı yıl sonuna doğru enflasyonu artıracağını vurguladı.

‘Eurostat normlarına uygun düzenleme’

TÜİK doğalgazın bir ay tümünün bedelsiz daha sonra da bir yıl süreyle 25 metreküp üstünün bedelli kullanımına ilişkin EPDK kararının Tüketici Fiyat Endeksine Etkisi kapsamında yürütülen tüm çalışmaların Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) başta olmak üzere istatistik alanında faaliyet gösteren diğer uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenen norm ve standartlara uygun şekilde yapıldığını ifade etti.

'Düşük enflasyon' böyle avlandı: Merkez TÜİK'i ifşa etti, medya atladı, 10Haber fena yakaladı‘Düşük enflasyon’ böyle avlandı: Merkez TÜİK’i ifşa etti, medya atladı, 10Haber fena yakaladı

Açıklamada gerek Eurostat ile gerçekleştirilen yazışmalar, gerek Eurostat tarafından yayınlanan bu konudaki dokümanın incelenmesi neticesinde 2023 yılı Mayıs ayı TÜFE hesaplamaları kapsamında doğalgaz için ‘sıfır fiyat’ (zero price) yöntemi uygulanmasına karar verildiği ifade edildi. Ayrıca ilgili EPDK kararında ayrıca, 2023 yılı Haziran ayından itibaren konut abonelerinin 1/5/2024 tarihine kadar tahakkuk edecek her bir faturasında, 25 metreküpe kadar olan doğal gaz tüketimine ilişkin sistem kullanım bedelleri ile bu sistem kullanım bedellerine tekabül eden diğer tutarların Bakanlık bütçesinden karşılanacağı hükmünün de yer aldığı belirtilerek şu görüşlere yer verildi:

“EPDK’nın bu kararı da, 2023 yılı Haziran ayından kararın geçerlilik tarihi olan 2024 yılı Mayıs ayına kadar yapılacak olan TÜFE hesaplamalarında dikkate alınacaktır. Bu kapsamda yine Eurostat’ın önerileri doğrultusunda EPDK’dan il ve ay bazında ortalama hanehalkı doğalgaz tüketim verileri alınarak, tüketicinin 25 metreküpün üzerindeki kullanımları için metreküp başına ödediği ortalama fiyat hesaplanacaktır.

Mayısta enflasyonu düşürücü etki yapacak

TÜFE kapsamında doğalgaz fiyatının hesaplanmasına dair yukarıda sözü edilen uygulamaların, doğalgazın TÜFE madde sepetindeki ağırlığı da dikkate alındığında genel endeks üzerinde 2023 yılı Mayıs ayında aşağı yönlü kuvvetli bir etki yaratacağı, ancak doğalgaz tüketim miktarının artmasına paralel olarak özellikle yılsonuna doğru bu etkinin kuvvetli ve yukarı yönlü olacağı öngörülmektedir.”

Durmuş Yılmaz: Sabit gelirliler finanse edecek

Merkez Bankası eski Başkanı ve İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz da sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımla konuya değindi. Mayıs’ta düşük çıkacak enflasyon nedeniyle sabit gelirlilerin ücret artışlarının da düşük olacağını ve bu ücret zammı zayıflamasının da “gaz müjdesi”nin finansmanı olacağını belirtti. Durmuş’un paylaşımı şöyle:

“Sabit gelirliler Temmuz’da enflasyon farkı alacaklar. Mayıs’ta sıfır veya negatif çıkacak enflasyon,6 aylık toplam enflasyonu aşağı çekecek, sabit gelirliler daha düşük ücret/maaş artışı alacaklar.

Kısacası, Mayıs ayında bedava gaz uygulamasını sabit gelirliler finanse edecekler.”

 

Avrupa’da gaz fiyatları enerji krizi öncesine döndüAvrupa’da gaz fiyatları enerji krizi öncesine döndü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.