Erdoğan bu sefer açıklayamadı: Enflasyon yüzde 75, buğday alım fiyatı artışı yüzde 12

Bakanlık, buğday alım fiyatlarında yüzde 75 enflasyona karşın bir önceki seneye göre yüzde 12 artış yaptı. Önceleri Erdoğan'ın 'müjdelediği' fiyatlar ise bu sefer sosyal medyadan açıklandı. İlk tepki CHP'den geldi: Bu üreticinin ölüm fermanıdır!

Ekonomi 7 Haziran 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

Türkiye, 2018’den beri uyguladığı ve yüksek enflasyon ile TL’de aşırı değer kaybına neden olan ekonomi politikalarını geri döndürmeye, yeniden enflasyonla mücadele etmeye uğraşıyor. Son bir yıldır uygulanan yeni ve farklı ekonomi yönetimi, sıkı para ve maliye politikalarına dayanıyor.

Bu sıkılaştırmanın kaçınılmaz sonuçlarından biri, geniş kitlelerin bir kez daha refah kaybına uğraması. Devlet tarafından belirlenen maaş ve ücretler, artık gerçekleşen enflasyona göre değil beklenen enflasyona göre yapıldı. Memur ve emekli maaşlarına yasa gereği yılda iki kez zam yapılıyor ve onlar yıl ortasında enflasyondan doğan kayıplarını bir ölçüde telafi edebiliyorlar ama işçi statüsünde çalışanların yüzde 60’dan fazlasını ilgilendiren asgari ücret bu yıl bir kez arttı, yıl ortasında yeniden artış yapılmayacak. Bu da asgari ücretin enflasyona yenik düşmesi anlamına gelecek.

Benzer bir durum, alım fiyatı devlet tarafından belirlenen tarımsal ürünler için de geçerli. Artık fiyat, beklenen enflasyona göre belirleniyor. O yüzden, geçmişte bu fiyatları açıklamayı kimseye bırakmayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan artık verilecek bir müjde olmadığı için açıklamayı yapmıyor. Dün bu durum buğday fiyatında da yaşandı, üreticiler yeni yılın buğday alım fiyatını sosyal medyadan öğrendi.

Yaş çayım alımında da üretici hayal kırıklığı yaşamıştı

Mayıs başında üreticinin kilogram başına 25 lira beklentisine karşın 2024 yılı yaş çay alım fiyatının 17 lira olarak belirlenmişti. Bu fiyat geçen sene 11 lira, 2022’deyse 6,7 lira olarak belirlenmişti. Yani fiyatlarda geçen sene yüzde 64’lük artış yaşanmıştı. Seçim öncesi yapılan bu zammı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan açıklamıştı. Ancak bu sene artış beklentinin altında kalınca fiyatları Tarım ve Orman Bakanlığı açıkladı.

Bu durumun üstüne Erdoğan’ın memleketi Rize’de bile protestolar yaşandı.

Buğdayda da üreticinin beklentisi karşılanmadı

Üreticiler için benzer bir gelişme buğday fiyatlarında da yaşandı. Bakanlığın açıkladığı fiyatlar ton üzerinden şöyle oldu:

  • Ekmeklik buğday: 9250
  • Makarnalık buğday: 10000
  • Arpa: 7250

Buğdayda fiyat geçen yıla göre kiloda sadece 1 lira arttı. Böylelikle geçen seneye göre fiyatlardaki artış arpada yüzde 3,57, ekmeklik buğdayda yüzde 12,2 makarnalık buğdayda ise yüzde 11 oldu.

Bir sene önce Erdoğan’ın açıkladığı oranlardaki artış ise arpada yüzde 25, buğdayda ise ortalama 35’di. O tarihte yıllık enflasyon da yüzde 39 seviyesindeydi. Yani Erdoğan’ın açıkladığı fiyat enflasyon oranının altında da olsa yakındı.

Ancak bu sene yüzde 75’lik enflasyona rağmen artış dipte kalınca Erdoğan’a da ‘müjde’ kalmamış oldu ve fiyatları bakanlık açıkladı.

Özel: Bu üreticinin ölüm fermanıdır

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı Toprak Mahsulleri Ofisi 2024 hububat alım fiyatlarına ilk tepki CHP Genel Başkanı Özel’den geldi.

Hükümet ve Bakanlığın, çiftçilerin alın terini ve emeğini yok saydığını belirten Özel, “Bu, üreticinin ölüm fermanıdır. Açıklanan hububat fiyatı maliyetin bile altında kalmıştır, buğdayın kilogram fiyatı en az 15 TL olarak güncellenmelidir” ifadelerini kullandı.

Büyümeyen hasılaya methiyeBüyümeyen hasılaya methiye

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.