Borsa, Erdoğan ‘Hamas’ dediği an düşüşe geçip çakıldı: Yüzde 7 kayıp

Borsa İstanbul haftanın üçüncü işlem gününe psikolojik seviye olan 8000 puanın üzerinde başlarken Erdoğan'ın 'Hamas terör örgütü değildir' açıklamasıyla düşüş başladı. BIST 100 endeksinde düşüşün yüzde 5'i aşması nedeniyle iki kez devre kesici çalıştı. Endeks günü yüzde 7.08'lik düşüşle kapattı.

Ekonomi 25 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada İsrail ile batılı ülkeleri sert şekilde eleştirmesi ve Hamas’ın terör örgütü olmadığını savunarak mücahitler grubu olarak tanımlaması Borsa İstanbul’u fena vurdu. Erdoğan’ın açıklamalarının İsrail ve Batı ile ilişkileri bozacağı ve bunun da yabancı para girişini engelleyeceği düşüncesi Borsa İstanbul’da yoğun satışları ve bugüne kadar ender görülen büyüklükte bir düşüşü beraberinde getirdi.

Devre kesiciler çalıştı

Güne 7,929 puandan başlayan BİST 100 endeksi iyimser bir havayla saat 10.25’te 8,081 puana kadar tırmanmıştı. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın grup toplantısındaki konuşmasıyla birlikte yönünü aşağıya çeviren endeks saat 12.20’de “İsrail’in terör örgütü gibi davrandığı, Hamas’ın ise bir mücahitler grubu” olduğu şeklindeki sözlerinin ardından hızla değer yitirmeye başladı.

Kaybın yüzde 5’i aşması üzerine saat 16.49’da devre kesici çalışarak işlemler durduruldu. Borsa İstanbul’dan yapılan açıklamada “Borsamız pay piyasasındaki tüm sıralarda, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında işlem gören pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası Pay Repo Pazarı’nda işlemler geçici olarak durdurulmuştur” denildi.

Daha sonra 17.19’da işlemler yeniden başladı ancak kaybın yüzde 7’yi geçmesi üzerine 4 dakika sonra yani saat 17.23’te yeniden devre kesiciler çalıştı. Bunun üzerine açılış 18.01’e ertelendi. Ardından tekrar işlemlerin başladığı Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi  günü yüzde 7,08’lik kayıpla 7,424.97 puandan kapattı.

Borsa İstanbul geçen 2 günde yüzde 6’nın üzerinde getiri sağlarken, işlem hacmindeki yükseliş de dikkat çekmişti. Endekste, 8000 puan kritik seviye olarak öne çıkarken bu seviyenin üzerinde kalıcılığın sağlanması halinde yükselişin sürmesi bekleniyordu.

Ortadoğu'da gerilim tırmandıkça altın ve dolar rekora doymuyorOrtadoğu’da gerilim tırmandıkça altın ve dolar rekora doymuyor

Endekslerin tamamı kırmızı

Hafta başından bu yana güçlü yükselen bankacılık endeksi haber üzerine kaybını yüzde 5’in üzerine taşıdı. Açılışta bankacılık endeksi yüzde 0,51 ve holding endeksi yüzde 0,48 artarken günü sırasıyla yüzde 6,89 ve 6,44’lük düşüşle kapattılar. Borsa İstanbul’da en çok işlem gören hisse senetleri Türk Hava Yolları, Borusan Mannesman Boru ve Sanayi Ticaret, Ereğli Demir Çelik, Odaş Elektrik ve TÜPRAŞ oldu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.