Filistin mitingi izlenimleri: Meydan tezkere istiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen 'Büyük Filistin Mitingi'ne yüzbinler katıldı. Erdoğan'ın İsrail'e 'işgalci örgüt' dediği konuşması katılımcıları memnun etse de çoğu askeri müdahale için tezkere çıkmasını istiyor.

Siyaset 29 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Ak Parti İstanbul İl Başkanlığı’nın Atatürk Havalimanı’nda düzenlediği ‘Büyük Filistin Mitingi’ne yüzbinlerce insan katıldı, katılanlar başta Ak Parti olmak üzere Cumhur İttifakı’nın seçmenlerinden oluşuyordu. En dikkat çekici detay, mitingin Ak Parti’nin 14 Mayıs öncesinde yaptığı İstanbul Mitingi’nden kalabalık görünüyor olmasıydı.

Saat 15.00’te başlayan mitinge Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ve Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Filistin’in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa ve Cumhurbaşkanının eşi Emine Erdoğan katıldı.

Erdoğan konuşmasında mitinge katılanların sayısını 1 milyon 700 bin olarak açıkladı. Bu sayı 8 Mayıs’taki mitinge katılanlarla aynı. Fakat iki mitinge de katılanlara göre dünkü miting daha kalabalıktı. Mitingin başladıktan bir buçuk saat sonra binlerce insan hâlâ alana girerken, çıkan insan daha azdı.

Saat 16.47’de çekildi. Sol taraf miting alanına girenler, sağ taraf ise çıkanları gösteriyor.

Katılımcılar çoğunlukla Filistin ve Türkiye bayrakları taşırken Hamas bayrağıyla gelenler de vardı. 

Erdoğan’ın konuşması uzundu, fakat dikkatle dinlendi. Özellikle ABD, İsrail ve Avrupa Birliği’ne tepki gösterdiği anlarda yoğun alkış ve ıslıklı destek aldı. Alanda Türkiye’nin çeşitli illerinden gelenler, 7’den 70’e her kesim ve yaştan insanı vardı. Özellikle Arap kökenli vatandaşların mitinge yoğun katılımı olduğu gözlendi.

Erdoğan’ın konuşmasında öne çıkanları buradan okuyabilirsiniz.

Miting alanında sohbet ettiğimiz ilk kişi onlardandı. Mısırlı üniversite öğrencisi Ammar Yasser 19 yaşında ve Eskişehir’de üniversite okuyor. İstanbul’a mitinge katılmak için geldiğini söyleyen Ammar yalnız değil. Mısırlı üç arkadaşını da mitinge getirmiş. Sınır komşusu Gazze’de yıllardır benzer olaylar yaşandığını söyleyen Ammar saldırıların durması için Türkiye’nin açıklamalarını desteklediğini belirtiyor.

Mısırlı Ammar ve arkadaşları mitinge katılmak için Türkiye’nin farklı illerinden İstanbul’a geldi.

Erdoğan’ı pürdikkat dinledikten sohbet ettiğimiz Neval Aksaray da hükümetin İsrail’e dair politikalarını desteklediğini söyledi. Binlerce çocuğun öldürülmesinin kabul edilebilir olmadığını söylerken “Her zaman mazlumun yanında olmamız gerekir” dedi. Hamas’ın Gazze için mücadele ettiğini belirten Neval Aksaray “Bu dönem için destekliyorum, cumhurbaşkanımızı da bu konuda destekliyorum” diye konuştu.

‘Rengimizi belli ettik, bu İsrail’i durdurmaya yetmez’

Neval Aksaray’ın birlikte geldiği arkadaşı Aslıhan Karayel ise mitingi bir ‘vicdan rahatlatma’ olarak değerlendiriyor. “Bugün sadece rengimizi belli ettik, somut hiçbir şey yapmadık” diyen Aslı Karayel Filistin’e destek için Gazze’de olmak gerektiğini savunuyor. “Orada insanlar aç ve yaralı” diyen Aslıhan Karayel mitingde gösterilen tepkinin İsrail’i durdurmaya yetmeyeceğini söylüyor.

Mitingde Aslıhan Karayel gibi düşünenlerin sayısı epeyce çoktu. Özellikle miting alanında sık sık “Mehmetçik Gazze’ye” sloganı duyuldu. O sloganı atanlardan biri de Yusuf Serdar Akyol’du.

‘Askeri olarak da müdahale yapılması taraftarıyız’

Sohbete “Bir an önce bütün dünya devletlerinin harekete geçmesi lazım. Artık ‘kınıyoruz’ diyerek değil fiili bir şey yapılması gerekiyor. Filistin halkı yıllardır direniyor. Derhal devletimizin ve diğer devletlerin harekete geçmesini istiyoruz” diyerek başlayan Akyol Erdoğan’ın Hamas hakkındaki açıklamalarını da destekliyor. 

Hamas’ı Türkiye’nin Milli Mücadelesi’yle benzeten Akyol, “Nasıl biz milli mücadele verdiysek, bizim Sütçü İmamı’mız çıkıp savaştıysa, Halide Edip Adıvarlarımız, Nene Hatunlarımız nasıl mücadele verdiyse Filistin halkı da mücadele ediyor. Bu yüzden Hamas’a terör örgütü demek bir halkın bağımsızlık mücadelesini terörist ilan etmektir” diyor.

“Askeri olarak da müdahale yapılması taraftarıyız” diyen Akyol kendisinin de bu müdahaleye katılmaya hazır olduğunu söylerken “Ama Arap ülkeleri birlik olarak hareket etmeli. Çünkü İsrail diplomasiden anlamıyor. Biz diplomatik olarak çağrı yaptık, bombardımanı durdurun, barış yapın dedik, ama İsrail laftan anlamadı” diyor.

Akyol ile sohbetimizi dinleyenler de Türkiye’nin askeri olarak Filistin’e destek vermesi gerektiği görüşünde. Mitinge katılanların önemli bir kısmının bu düşüncede olduğunu söylemek mümkün.

Nevin Aksaray, Yusuf Serdar Akyol ve Aslıhan Karayel.

Erdoğan’ın konuşmasının ardından binlerce kişi alandan ayrılsa da,  bazıları miting alanına konan su şişelerinin üstüne çıkarak tekbir getirdi, “Mehmetçik Gazze’ye” sloganı atmayı sürdürdü.

Miting alanı güvenlik güçleri tarafından boşaltılırken etrafta binlerce boş su şişesi, plastik kaplamalar  kaldı.

Hava kararıp da yüzbinler evine dönmek için ayarlanan otobüs ve toplu taşımaya giderken yüzlerce temizlik personeli alanın temizliğine girişti.

Erdoğan Filistin mitinginde: KıyamdayızErdoğan Filistin mitinginde: Kıyamdayız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.