Eski BDDK Başkanı Akben’e tartışmalı görev

17 Mayıs'ta 8 yıl sürdürdüğü BDDK Başkanlığı görevinden alınan Mehmet Ali Akben aradan 5 ay geçtikten sonra Vakıf Katılım Genel Müdürlüğü'ne atandı. Bankacılık Kanunu'na göre yasak olduğu halde Akben'in denetlediği bir kuruma 2 yıl dolmadan atanması sektörde şaşkınlıkla karşılandı. 

Ekonomi 2 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Eski BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben'in görevden alınmasının üzerinden 5 ay geçtiği halde denetlediği bir kuruma genel müdür olarak atanması tartışma yarattı. Bankacılık Kanunu'na göre BDDK Başkanı ve üyelerinin 2 yıl dolmadan denetlediği ve düzenlediği sektörde görev alması yasak.

Vakıf Katılım’dan önceki gün yapılan açıklamada Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) eski Başkanı Mehmet Ali Akben’in Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak atanmasına karar verildiği bildirildi. Oysa 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’na göre BDDK Başkan ve üyelerinin görevden ayrılmasını izleyen iki yıl içinde denetleme ve düzenlemekle görevli olduğu sektör ve alandaki özel kuruluşlarda görev alması yasak. Sektör kaynakları Vakıf Katılım Türkiye Varlık Fonu içinde yer alan Vakıfbank’ın iştiraki olduğu için “özel” olmadığı gerekçesiyle böyle bir atama yapılmış olabileceğine, ancak yine de kararın yanlış olduğuna dikkat çekiyor.

İşsiz kalmadı, Türk Telekom’a atandı

15 Mayıs 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yer alan kararla BDDK Başkanlığı’na atanan Akben’in görevi 17 Mayıs 2023 tarihinde sona ermiş, Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini üstlenmesinin ardından Akben’in yerine Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu atanmıştı. Akben görevden alındıktan sonra işsiz kalmamış, haziran başında Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı’na ataması yapılmıştı.

Kavcıoğlu BDDK'ya kaydırıldı, Merkez Bankası'na kadın eli değecekKavcıoğlu BDDK’ya kaydırıldı, Merkez Bankası’na kadın eli değecek

Bankacılık Kanunu’na göre 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası var

5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun BDDK başlıklı 2. bölümünde yasakları içeren 86’ncı maddesine göre BDDK Başkan ve üyelerinin görevlerinden ayrılmalarını izleyen iki yıl içinde kurumun denetlemekle ve düzenlemekle görevli olduğu sektör ve alandaki özel kuruluşlarda görev alması yasak. Bu fıkra hükmüne uymayanlara 2531 sayılı Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanun’un 4’üncü maddesinde belirtilen cezalar veriliyor. 2531 sayılı Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanun’un 4. maddesi ile de düzenlemeye uymayanların 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabileceği hüküm altına alınıyor.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.