Esnaf, Babalar Günü alışverişinden 20 milyar lira ciro bekliyor

Esnaf, Babalar Günü'nde 20 milyar lira ciro bekliyor. Yapılan araştırmaya göre, Babalar Günü’nde babalarına hediye almak isteyenlerin yüzde 46’sı kıyafeti tercih edecek. Yüksek enflasyon ödül veya indirim kuponlarını da hediye seçiminde belirleyici hale getirdi.

Ekonomi 18 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Tüketicilerin yüzde 46’sı kaliteli ürünlerin Babalar Günü’nde alışveriş yapma eğilimini artırdığını ifade ediyor.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 18 Haziran Pazar gününe denk gelen Babalar Günü için esnafta her bütçeye uygun hediye bulunduğunu belirterek, “Bu Babalar Günü alışverişlerinde 20 milyar liralık ciro bekliyoruz” dedi. Türkiye’de konuya ilişkin sağlık bir istatistik bulunmamasına karşılık Anneler Günü, Babalar Günü gibi özel günlerde satışların normal günlere göre yüzde 30-40 oranında arttığı ifade ediliyor.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamasında, Babalar Günü alışverişlerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Esnafta babalara yönelik her çeşit hediyenin bulunduğunu vurgulayan Palandöken, şöyle devam etti:

“Büyük yükleri ve sorumlulukları kaldırabilme gücü sayesinde babalarımızın bizlere gölgesi bile yeter diye düşünürüz. Kurban Bayramı da yaklaşırken o telaş ve hazırlıklarla babalarımızı unutmayalım. Onlara manevi olarak sevgimizi gösterirken aynı zamanda maddi olarak da küçük de olsa hediye almak için esnafımızda her bütçeye uygun ürün var. Bu Babalar Günü alışverişlerinde 20 milyar liralık ciro bekliyoruz. Esnafımız da özel günlerin bereketli geçmesi için her zaman hazır durumda.”

Londra'da bir restoran müşterilerden parfüm kullanmamalarını istedi: Koku yemeğin tadını kaçırır mı?Londra’da bir restoran müşterilerden parfüm kullanmamalarını istedi: Koku yemeğin tadını kaçırır mı?

Kıyafet ilk sırada bulunuyor

Digital Turbine’nın bağımsız araştırma şirketi GWI işbirliğiyle yaptığı “Babalar Günü Alışveriş Tercihleri Araştırması”na göre tüketicilerin yüzde 67’si Babalar Günü’nde babalarını mutlu etmek için hediye almayı planlıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 46’sı hediye olarak kıyafet, yüzde 41’i parfüm, yüzde 31’i saat, yüzde 26’sı ise elektronik ürün almayı düşünüyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 38’i mobil reklamların alacağı hediyeyi keşfetmesine yardımcı olduğunu belirtiyor. Tüketicilerin yüzde 37’si sosyal medya, yüzde 33’ü arama motorları, yüzde 33’ü tavsiyeler ve yüzde 24’ü ise web site reklamlarından etkilendiğini söylüyor. Tüketicilerin yüzde 46’sı kaliteli ürünlerin Babalar Günü’nde alışveriş yapma eğilimini artırdığını ifade ediyor. Enflasyon alım gücünü düşürdüğü için tüketicilerin yüzde 43’ü ödül veya kuponların ürün seçiminde belirleyici rol oynadığını belirtiyor. Araştırmaya katılanların yüzde 36’sı ise bir ürün alırken müşteri hizmetinin kusursuz olmasına dikkat ederken, yüzde 29’u marka veya ürün hakkında yeterince bilgi sahibi olmayı önemsiyor.

İstanbul’un enflasyonu nisanda giyim ve gıdayla vites yükselttiİstanbul’un enflasyonu nisanda giyim ve gıdayla vites yükseltti

Akıllı telefonlarını kullanacaklar

Araştırma sonuçları mobilin ve online alışverişin yükselişinin Babalar Günü’nde de görüleceğini ortaya çıkarttı.  Ankete katılanların yüzde 62’si online siparişte eve teslim seçeneğini kullanacağını belirtirken, yüzde 38’i fiziki mağazaların yolunu tutacak. Ankete katılanların yüzde 59’u Babalar Günü için mobil cihazlarından alışveriş yaparken uygulama üzerinden satın alım yapmayı tercih edeceğini belirtirken, yüzde  58’i online alışveriş yaparken akıllı telefonlarını kullanacağını ifade etti.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.