Fahiş fiyat uygulayan işletmeye kapatma cezası yolda

Rekabetin ve tüketicinin korunması kanunu, stokçuluk ve fahiş fiyatla ilgili cezalarda ciddi artış olacağını belirten Ticaret Bakanı Bolat, stokçulukta bir takvim yılı içinde üç defa yakalanan işletmelere kapatma cezası uygulanacağını açıkladı.

Ekonomi 18 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, salgının başlangıcından 26 Nisan'a kadarki 4 yıllık sürede yaklaşık 80 bin işletme ve 500 bin ürünün denetlendiğini bildirdi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi’nde stokçuluk ve fahiş fiyatla mücadelede önemli bir karar aldıklarını belirterek artık işletmelere kapatma cezası da uygulanacağını açıkladı. Fahiş fiyatla mücadelede pandeminin başlangıcından 26 Nisan 2024 tarihine kadar 80 bin işletme ve 580 bin ürünün denetlendiğini belirten Bolat gerekli cezaların uygulandığını, çimento ve hazır betonda indirimler sağlandığını söyledi. Rekabetin korunması kanunu, tüketicinin korunması kanunu, lisanslı depocular, kooperatifler, stokçuluk ve fahiş fiyatla ilgili düzenlemelerde cezalarda ciddi artışlar olacağını belirten Bolat, şunları söyledi:

“Bir kere fahiş fiyat denetimleri sonucunda, fahiş fiyat uygulamalarında asgari ceza on katı yani 10 bin liradan 100 bin liraya çıkarılıyor. Kanun 2020’de çıkarılmıştı. Biz onu yeniden değerlemelerle her sene yükselttik. 55 bin TL olan ceza da 100 bin TL’ye çıkarılmış oluyor. Kanundaki rakam 10 bin liraydı, onu 100 bin TL’ye çıkarmış oluyoruz. 100 bin liralık üst ceza limitini de 1 milyon TL’ye çıkarmış oluyoruz. Stokçulukta ise bu cezalar, kanunda yazan 1 milyon TL rakamı 12 milyon TL’ye çıkarılmış oluyor. Aslında yeniden derlemeleri uygulayarak biz şu anda bunu 4.5 milyon TL kesiyorduk. Zaten bu cezayı kesiyorduk, 12 milyon TL çıkarmış olacağız asgariyi de 1 milyon TL’ye çıkarmış olacağız. Stokçulukta bir takvim yılı içinde üç defa yakalanan firmalara kapatma cezası geliyor altı güne kadar. Kapatma cezası da uygulanacak.”

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezaları artıyor: Komisyonda kabul edildiFahiş fiyat ve stokçuluk cezaları artıyor: Komisyonda kabul edildi

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yapan işletmelere 61 milyon lira cezaFahiş fiyat artışı ve stokçuluk yapan işletmelere 61 milyon lira ceza

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.