Faiz kararı beklenirken dolar ve altında sakin seyir sürüyor

Piyasalar yarın açıklanacak faiz kararını sabit olarak beklerken dolar da güne neredeyse sabit artışla 32,57 TL'den başladı. Altın da yatay seyrini sürdürürken borsa günü yüzde 0,80 değer kazanarak 9.722,09 puandan tamamladı.

Ekonomi 24 Nisan 2024
Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi haftanın ilk işlem gününde piyasalar sakin.

Piyasalar Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) yarın açıklayacağı faiz kararını “sabit” olarak fiyatlarken dolar güne neredeyse sabit olarak başladı. Dolar kuru saat 08.37’de binde 7 yükselişle 32,57 civarında işlem gördü. Mart ayında yüzde 3,5 ile temmuz ayından bu yana en belirgin değer kaybını gören TL nisan ayının ilk üç haftasında yüzde 0.7 ile sınırlı değer kaybetti. TL’nin ilk çeyrekteki değer kaybı ise yüzde 9 oldu.

Altın ise bu haftanın sonlarında açıklanacak olan ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz rotasına daha fazla ışık tutabilecek ABD verileri öncesinde sakin seyrediyor. Altının ons fiyatı Ortadoğu’da çatışmaların tırmanacağı endişelerinin hafiflemesiyle gerilemeyi sürdürüyor. Küresel piyasalar ABD’de faiz indirimlerinin zamanına ilişkin ipucu verebilecek olan ekonomik verileri bekliyor.

2315 dolara kadar gerileyen ons altın saat 09.29 itibariyle yüzde 0,18 primle 2326 dolardan işlem gördü. Ons altın ve dolar/TL’deki hareketlerle dengelenmeye çalışan gram altın şu dakikalarda yüzde 0,26 yükselişle 2435 liradan alıcı buldu.

BIST 100 endeksi de güne önceki kapanışa göre 71,23 puan ve yüzde 0,74 değer kazanarak 9.716,25 puanla başladı, günü yüzde 0,80 değer kazanarak 9.722,09 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 77,07 puan artarken, toplam işlem hacmi 102,2 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 2,77, holding endeksi yüzde 0,69 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 3,50 ile finansal kiralama faktoring, en çok kaybettiren yüzde 7,42 ile spor oldu.

TCMB’nin faizi serbest bırakması bekleniyor

Reuters anketine göre TCMB’nin beklentilerin üzerinde seyreden enflasyonu kontrol altına almak adına geçen ay yaptığı sürpriz sıkılaştırmanın ardından nisan ayında bir haftalık repo faizini yüzde 50’de sabit bırakması bekleniyor. Reuters anketine katılan 14 ekonomistin neredeyse tamamı politika faizinin bu ay sabit tutulacağı konusunda hemfikir. Bir ekonomist politika faizinin 500 baz puan artırılacağı bir diğer ekonomist faizin 250 baz puan artırılacağı görüşünde.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) dün yayımladığı raporda politika faizinde “Şimdilik bir artışa gerek yok” dedi. TEPAV kredi faizlerinin enflasyonla mücadele açısından sorun yaratacak düzeye düşmesi halinde politika faizinin artırmanın yeniden düşünülebileceğini söyledi.

Altında negatif ayrışma sürüyor, dolar kademeli artıştaAltında negatif ayrışma sürüyor, dolar kademeli artışta

Savaş tamtamları piyasaları vurduSavaş tamtamları piyasaları vurdu

Fitch’in not artışı piyasaları sakinleştirir mi?Fitch’in not artışı piyasaları sakinleştirir mi?

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.