Faizde artış bekleyenlerin arasına Bank of America da katıldı

Şubat enflasyonunun beklenenden yüksek çıkmasının ardından faiz artırımı yeniden gündeme geldi. Bank of America Securities ekonomistleri nisanda TCMB'nin mart enflasyonuna bağlı olarak politika faizini 300-500 baz puan arttırabileceğini belirtti.

Ekonomi 13 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Bank of America ekonomistleri TCMB’nin seçtiği patika ne olursa olsun, ikinci yarıda Türk varlıklarında 'iyimser olmak için alan olduğunu' düşünüyor.

Zümrüt İmamoğlu’nun da aralarında olduğu Bank of America ekonomistleri yayımladıkları araştırma raporunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Nisan ayında 300-500 baz puanlık faiz artırma ihtimali olduğunu belirtti. İlave faiz artışlarının şu aşamada baz senaryoları olmadığı belirten ekonomistler TCMB’nin seçtiği patika ne olursa olsun, ikinci yarıda Türk varlıklarında “iyimser olmak için alan olduğunu” düşünüyor.

TCMB beklentilerini paylaşan ekonomistler politika faizinde daha fazla artışın enflasyon beklentilerinin makro ihtiyati tedbirlerden daha iyi yönetilmesine yardımcı olacağını ve TCMB’ye olan güvenin artmasına neden olacağını belirtti.

Açıklamada “Bu yılın 2. yarısında Türk varlıklarında iyimser olmak için alan olduğunu düşünüyoruz. Nisan ayı toplantısında TCMB’nin 300-500 baz puan faiz artırma olasılığı bulunuyor. Bu baz senaryomuz değil ve bu artış Mart ayı enflasyon verisine bağlı olacaktır. Faiz artırımı olması durumunda sermaye girişleri 2. çeyrekte yeniden başlayabilir” dendi.

‘Dövizde ani artış beklenmiyor’

Politikanın daha da sıkılaşmasını ve verilerin yaza doğru iyileşmesini bekleyen ekonomistler ilk çeyrekteki kötümserliğin muhtemelen geçici olduğunu belirtti. Bank of America’nın raporunda 31 Mart’taki yerel seçimlerden sonra döviz kurlarında ani artış beklenmediği ve kurda yaşanan son artışların geçici olduğu tahminine yer verildi. Deutsche Bank da önceki günkü raporunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan bu ay 500 baz puan faiz artışının ‘yüksek ihtimal’ olduğunu söylemişti.

Bu arada  Goldman Sachs ekonomistleri de TCMB’nin seçimlerden önce bu ay yapılacak Para Politikası Kurulu son dönemde artış belirtileri gösteren sermaye çıkışlarını dengelemek için politika faizini daha da yükseltme olasılığının arttığına vurgu yaptı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.