Dünya borsalarındaki kasırga Borsa İstanbul’u da vurdu, euro ve dolar da yükseldi
Wall Street'te bazı bankalar mayıs ayında Bank of America’da çalışan 35 yaşındaki bir bankacının fazla çalışmadan kaynaklandığı düşünülen ölümünden sonra JP Morgan genç bankacılar için çalışma süresini 80 saate indirdi. Diğer bankalardan ise ses yok.
Wall Street’in önde gelen bankaları finans sektöründe uzun süredir tartışılan aşırı çalışma kültürüyle mücadele etmek amacıyla yeni önlemler alıyor. The Wall Street Journal’ın haberine göre JPMorgan bankacıların çalışma saatlerini sınırlandırma kararı alırken Bank of America (BofA) çalışanların işteki zamanlarını daha yakından takip edebilmek için yeni bir sistemi devreye sokuyor.
JPMorgan Chase de genç bankacılarının çalışma saatlerini haftada 80 saatle sınırlayacak. Bu bankanın bu alandaki ilk adımı olarak dikkat çekiyor. Ancak konuyla ilgili önemli bir istisna var. Buna göre “canlı anlaşmalar” olarak tanımlanan, büyük ve karmaşık işlemler sırasında bankacılar saat sınırlaması olmaksızın çalışmak zorunda.
Bank of America ise kıdemsiz bankacıların çalışma saatlerinin aşılması durumunda bu bilgileri insan kaynaklarına bildiren mevcut sistemini genişletiyor. Yeni getirilen sistemle genç bankacılardan işte geçirdikleri zaman ve rapor verdikleri kıdemli bankacılar hakkında daha ayrıntılı bilgi sunmaları talep edilecek. Bu bankacılardan daha ne kadar iş yükü üstlenebileceklerini belirtmeleri istenecek.
JPMorgan ve BofA’nın çalışma saatlerini “insanileştirmeye” yönelik bu adımlarına rağmen Wall Street’in diğer bankacılık devleri Morgan Stanley ve Goldman Sachs’ın çalışma saatlerine sınır getirmediği görülüyor. Wall Street’teki bu baskının arka planında Mayıs ayında Bank of America’da çalışan 35 yaşındaki bir bankacının ölümü var. Bu olay sektörün zorlu çalışma koşullarıyla ilgili endişeleri yeniden gündeme taşımıştı. Her ne kadar adli tabip ölümle olayıyla iş arasında doğrudan bağ kurmamış da olsa, bankacının ölümü özellikle genç çalışanlar arasında çalışma şartlarına ilişkin pek çok yeni soru doğurdu.
JPMorgan Chase CEO’su Jamie Dimon Mayıs ayında yöneticilerin bu olaydan bazı dersler çıkardıklarını ve bu doğrultuda değişiklikler yapacaklarını açıklamıştı. BofA’nın çalışanlarına yönelik yeni politikaları ise ağustos ayında The Wall Street Journal’in yaptığı bir soruşturmanın ardından geldi. Soruşturma genç bankacıların bankanın çalışma saatlerine yönelik politikalarını aşmamak için zaman zaman saatleri hakkında yalan söyledikleri iddialarını gündeme getirmişti. Bu iddiaların ardından BofA çalışanlarına böyle durumları insan kaynaklarına bildirmeleri çağrısı yapmıştı.
Ancak Business Insider’a konuşan mevcut ve eski BofA çalışanları bu çağrının “yüzeysel” ve bankanın verdiği tepkinin daha çok itibarını koruma amaçlı olduğunu ileri sürdü. BofA’nın devreye soktuğu “Banker’s Ajandası” olarak bilinen yeni araç çalışanların programında boş zaman olup olmadığını tespit etmek ve gerekirse o boşluğu daha fazla iş yükleyerek doldurmak amacıyla kullanılıyor. Wall Street’teki çalışma şartlarına dair bu gelişmeler sektörün aşırı çalışma kültürünü değiştirme adımları atıldığını gösterse de, uygulamaların ne kadar etkili olacağı tartışmalı.