Fed Başkanı ‘Politikayı ayarlama zamanı geldi’ deyip faiz indirimi sinyali verdi, altın fırladı

Jackson Hole'da konuşan Fed Başkanı Powell 'Politikayı ayarlama zamanı geldi' diyerek eylülde faiz indirimine kapı aralayınca ons altın yüzde 1,25 yükselişle 2,517 doların üzerine çıktı, gram altın da yüzde 1,63 artışla 2,751 liraya yükseldi.

Ekonomi 23 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Fed'in faiz indireceği beklentisiyle bir süredir rekor üstüne rekor kıran altını tutabilene aşk olsun.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, merkez bankacılarının bir araya geldiği Jackson Hole toplantısındaki konuşmasında faiz indirimi mesajı verdi. Politikayı ayarlama zamanının geldiğini belirten Powell, “Faiz indirimlerinin zamanlaması ve hızı verilere, görünüme ve risk dengesine bağlı olacak” dedi. Powell’ın açıklamalarının ardından güne 2,492 dolardan başlayan ons altın yüzde 1,25’in üzerinde değer kazanarak 2,517 doların üzerine çıktı. Ons altından destek alan gram altın da yüzde 1,63 artışla 2,751 liraya yükseldi. Dünyanın önde gelen merkez bankacılarının buluştuğu Powell’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

‘Enflasyon amacımıza daha yakın’

-Enflasyon beklentileri daha az çıpalanmış durumda, bunu başardık. Enflasyon şu an amacımıza daha yakın.

-Fiyat istikrarına doğru daha fazla ilerleme kaydederken güçlü iş gücü piyasasını desteklemek için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Enflasyonda yukarı yönlü riskler azaldı, istihdama yönelik aşağı yönlü riskler arttı.

-Enflasyon önemli ölçüde düştü, artık hedefe çok daha yakınız. Enflasyonun yüzde 2’ye doğru sürdürülebilir yolda olduğundan eminim. Politikayı ayarlama zamanı geldi. Faiz indirimlerinin zamanlaması ve hızı verilere, görünüme ve risk dengesine bağlı olacak.

-Şu anda çekirdek enflasyon oranlarına baktığımız zaman 2021 Nisan ayından eylül ayına kadar adım adım çekilme olduğunu gözlemledik. Sonrasında yılın ortasında sözel yönlendirmemiz çerçevesinde aşağı geldi. 2022’nin başında manşet enflasyon yüzde 6’nın, çekirdek enflasyon yüzde 5’in üzerindeydi. Tedarik zinciri sıkıntıları oldu. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı enerji fiyatlarını yükseltti. Çin’de hâlâ kısıtlamaların olması enflasyonda yükseliş getirdi. Tedarik zincirindeki dar boğazlar ve enerji fiyatlarındaki yükseliş; bunların hepsi 1970’lerden beri görülmemiş şekilde enflasyonu tetikleyici bir rol oynadı.

-2 yıl önce enflasyonla mücadele işsizliği artırabilir demiştik. Ayrıca bunun bir noktada resesyona sebep olabileceğini dile getirmiştik. Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi burada kendi görevlerinden ödün vermedi. Temmuz itibarıyla enflasyon tepe noktasına ulaştı ve işsizlik seviyesinde de karşımıza tarihi düşük seviyelerdeyiz.

Kanun kaçaklarından milyonerlere uzanan 42 yıllık öykü: Jackson HoleKanun kaçaklarından milyonerlere uzanan 42 yıllık öykü: Jackson Hole

Paranın patronları ABD'de buluşuyor; Fatih Karahan da Jackson Hole yolcusuParanın patronları ABD’de buluşuyor; Fatih Karahan da Jackson Hole yolcusu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.