Fed faizi beklendiği gibi sabit tuttu, bu yıl bir faiz indirimi sinyali verdi

ABD Merkez Bankası (Fed) fonlama faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutma kararı aldı. Fed üyelerinin 2024 için tek faiz indirimi beklentisi piyasalar için negatif olarak algılanınca ons altın 2,341 dolardan 2,325 dolara geriledi.

Ekonomi 12 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Fed'in bu yıl için bir faiz indirimi yapacağı sinyali piyasalar tarafından negatif olarak algılandı.

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı. Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) bugünkü toplantısından fonlama faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutma kararı çıktı. Banka bu yıl sadece bir indirim olacağı sinyali verdi. Piyasa beklentisi de faizlerin 22 yılın zirvesinde sabit tutulacağı yönündeydi. Fed üst üste yedinci toplantısında da faizi değiştirmemiş oldu. Banka bir sonraki faiz kararını 31 Temmuz’da açıklayacak. Fed üyelerinin 2024 için tek faiz indirimi beklentisi piyasalar için negatif olarak algılandı. Karar öncesinde enflasyonun beklentilerin altında kalması üzerine gün içinde 2 bin 341 doları gören ons altın 2 bin 325 dolara geriledi. Gram altında da 2 bin 415 TL’ye geri çekilme yaşandı.

Karar metninde ekonomik aktivitenin ve işgücü piyasasının güçlü seyrettiği belirtildi. Piyasa için kritik olan Fed üyelerinin 2024 için faiz indirimi beklentisi 75 baz puandan 25 baz puana geri çekildi. Bu gelişme hisse senetleri piyasası ve altın fiyatları için negatif olarak görüldü. 2025 yılı için faiz indirimi beklentisi ise 75 baz puandan 100 baz puana çıktı. “Dot plot” olarak bilinen noktasal grafiklerde 2024 yılı için çekirdek enflasyon beklentisi yüzde 2,6’dan yüzde 2,8’e yükseltildi.

Fed açıklamasında “Enflasyonun yüzde 2 hedefine sürdürülebilir şekilde ulaşıldığına daha büyük güven duyulana kadar politika hedef aralığını azaltmanın uygun olmasını beklemiyoruz” denirken enflasyonun gerilemesine rağmen hâlâ yüksek olduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca “Ekonomi sağlam bir hızla büyümeye, istihdam kazanımları güçlü olmaya ve işsizlik oranı düşük seyretmeye devam ediyor” ifadeleri yer aldı.

Powell: Yüzde 2 enflasyon hedefine daha var

Kararın ardından Fed Başkanı Jerome Powell kameraların karşısına geçti. Sıkı para politikası duruşuna devam ettiklerini söyleyen Powell’ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

-İşsizlik yüzde 4 seviyesinde olsa da hâlâ düşük seviyelerde.

-Enflasyon hâlâ hedefimizin üstünde. Bu yılın başındaki veriler beklentiyi aşmıştı ancak son aylarda yavaşladığını görüyoruz. Beklentilerimiz hala çıpalanmış görünüyor.

-Ekonominin görünümü hâlâ belirsiz. Enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli davranıyoruz. Bugünkü enflasyon verisini ilerleme olarak görüyoruz ancak hemen bir indirim döngüsünü başlatacak kadar güven verici değildi.

-Enflasyonda yüzde 2 hedefine ulaşmak için biraz daha beklememiz gerekiyor. O zamana kadar faizi bu seviyelerde tutmayı planlıyoruz.

-Enflasyon konusunda ılımlı ilerleme sağladık, ancak daha fazla iyi veriye ihtiyaç var.

-Ekonomi sağlam kalır ve enflasyon devam eder ise faizleri gerektiği sürece olduğu yerde tutacağız.

Mart 2022’den beri 11 kez faiz artırıldı

Fed yüksek enflasyonla mücadele kapsamında Mart 2022’den beri 11 kez faiz artırımına giderken faizler 2001’den beri en yüksek seviyeye çıktı. Fed mayıs ayındaki toplantıda da faiz oranlarını değiştirmezken son aylarda enflasyonun hedefe doğru ilerleme kaydetmediğini bildirmişti.

 

ABD enflasyonu açıklanınca altın yükseldi, dolar düştüABD enflasyonu açıklanınca altın yükseldi, dolar düştü

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.