Fed’in faiz artırımına devam edeceği beklentisi altını tuş etti

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışına devam edeceği beklentileri ve üyelerin bu yöndeki söylemleri altın fiyatları üzerinde baskı oluşturuyor. Ons altın dün 1,815 dolara kadar gerileyerek 9 Mart'tan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Ekonomi 4 Ekim 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Altının değer kaybetmesinde BD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin şahin tonlu sözle yönlendirmeleri etkili oldu.

Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin faizlerin bir süre daha yüksek kalacağına işaret etmeleriyle Ağustos 2022’den bu yana değer kaybettiği en uzun dönemi kaydetti. Altın haftanın ikinci gününde de 1,815 dolara kadar gerileyerek değer kaybetmeye devam etti.

Fed Başkanı Jerome Powell, sürdürülebilir bir işgücü piyasasını oluşturmak istediklerini, bunu başarmak için de fiyat istikrarına ihtiyaçları olduğunu belirtti ve “Fiyat istikrarını yeniden sağlamaya çok odaklanmış durumdayız” dedi. Fed yönetim kurulu üyelesi Michelle Bowman ise birden fazla faiz artırımı çağrısını yineledi ve faizlerin bir süre daha kısıtlayıcı düzeyde tutulmasının uygun olacağını ifade etti.

Fed Başkan Yardımcısı Michael Barr, en önemli sorunun ek faiz artışına ihtiyacı değil, faizlerin ne kadar süre yeterince kısıtlayıcı bir seviyede tutulması gerektiği olduğunu belirtti. Barr bu durumun biraz zaman alacağını söyledi.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester da “Muhtemelen bu yıl faiz oranlarını bir kez daha artırmamız ve ardından enflasyonu yakalamak için bir süre daha yüksek seviyelerde tutmamız gerekecek” dedi.

Fed sürpriz yapmadı, faizi 22 yılın zirvesinde sabit tuttuFed sürpriz yapmadı, faizi 22 yılın zirvesinde sabit tuttu

Altın 7 gündür düşüyor

Söz konusu gelişmelerin ardından ABD Hazine tahvillerinin getirisi artarken yüzde 0,9 yükselen dolar endeksi son bir yılın en güçlü kapanışlarından birini gerçekleştirdi. Açıklamalar, yatırımcıları tahvillere ve faiz getirisi olan dolara yönlendirirken bu da altının baskılanmasına neden oldu.

Düşüş eğilimini üst üste 7. güne taşıyan altının ons fiyatı 1,815 doları test ederek 9 Mart’tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Spot gümüş de aynı şekilde 0,8 düşüşle ons başına 20,90 dolara gerileyerek altı buçuk ayın en düşük seviyesine geriledi.

Fed tutanaklarındaki 'Faiz daha fazla artabilir' mesajı dolara yükseliş, altına düşüş getirdiFed tutanaklarındaki ‘Faiz daha fazla artabilir’ mesajı dolara yükseliş, altına düşüş getirdi

1,800 dolar kritik seviye

Kitco Metals kıdemli analisti Jim Wyckoff konuyla ilgili değerlendirmesinde, “Faiz oranlarının çok daha uzun süre daha yüksek olacağı yönünde bir hesaplama var ve bu da kıymetli metal piyasasında düşüş eğilimi gösteren bir unsur. Altın fiyatları yakın vadede 1800 doların altına düşebilir” dedi.

Wyckoff, “Döviz piyasalarındaki eğilimler daha güçlü ve daha uzun süreli olma eğiliminde. Dolardaki güçlü seyir yakın zamanda sona ermeyebilir, bu da altın piyasasını baskı altına alıyor” diye konuştu.

Ekonomide güven mesajları veren Fed de işten çıkarma düğmesine bastıEkonomide güven mesajları veren Fed de işten çıkarma düğmesine bastı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.