Fransa’dan beklenirken ters köşe yaptı: ABD’den Nvidia’ya tekel soruşturması

ABD Adalet Bakanlığı, yapay zeka çipi üreticisi Nvidia'nın bulut sağlayıcılarını birden fazla ürün almaya zorlayıp zorlamadığını ve rakiplerinden yapay zeka çipleri satın almak isteyen müşterilere daha yüksek fiyat talep edip etmediğini araştırıyor.

Ekonomi 2 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
ABD'li Nvidia, yapay zeka çip pazarının yaklaşık yüzde 80'ine hakim durumda.

ABD Adalet Bakanlığı (DOJ), yapay zeka çipi pazarının yaklaşık yüzde 80’ine hakim olan Nvidia hakkında, yapay zekayı güçlendiren çiplerin satışında pazar hakimiyetini kötüye kullanıp kullanmadığını araştırmak üzere bir soruşturma başlattı. Soruşturmanın Nvidia’nın rakiplerinden gelen şikayetler sonrasında başlatıldığı öğrenildi.

The Information’ın açılamasına göre, DOJ müfettişleri Nvidia’nın bulut sağlayıcılarını birden fazla Nvidia ürünü satın almaya zorlayıp zorlamadığını inceliyor. Ayrıca antitröst soruşturması Nvidia’nın müşterilerinden, rakipleri olan Advanced Micro Devices ve Intel gibi firmalardan yapay zeka çipleri satın almak istemeleri durumunda ağ ekipmanları için daha yüksek bir fiyat talep edip etmediğini de araştırıyor.

Hisseleri yüzde 7 değer kaybetti

Nvidia sözcüsü Reuters’a yaptığı açıklamada, “On yılların yatırımı ve yeniliği temel alarak rekabet ediyoruz, tüm yasalara titizlikle uyarak, Nvidia’yı her bulutta ve her işletmede herkesin kullanımına sunuyor ve müşterilerin kendileri için en iyi çözümü seçmelerini sağlıyoruz” dedi. Haberlerin ardından Nvidia hisseleri yüzde 7’ye yakın değer kaybederek 108 dolar seviyesine geldi. Nvidia’nın toplam piyasa değeri 2,68 trilyon dolara indi. Edinilen bilgilere göre, müfettişler daha fazla bilgi toplamak için birçok Nvidia rakibiyle temasa geçti.

ABD’li ilerici gruplar ve Demokrat Senatör Elizabeth Warren, Nvidia’yı rekabet endişeleri nedeniyle DOJ’ye şikayet etti. Tekellere karşı çıkan ve teknoloji şirketlerinin devlet denetimini teşvik eden bu gruplar, Fransız rekabet düzenleyicilerinin suçlama hazırlığı yaptığı Nvidia’nın yazılım ve donanım paketlemesine dikkat çekti.

Fransa da araştırıyor

Nvidia’nın Fransa’da rekabete aykırı uygulamalar gerçekleştirdiği iddia ediliyor. Fransız düzenleyici kuruluş, yapay zeka alanındaki rekabete ilişkin yayınladığı raporda, çip sağlayıcıları tarafından kötüye kullanım riskini vurguladı. Temmuz ayının başında basına yansıyan haberlerde Nvidia’nın CUDA çip programlama yazılımına bağımlılığına ve CoreWeave gibi yapay zeka odaklı bulut hizmeti sağlayıcılarına yaptığı yatırımlara ilişkin endişelerini dile getirdi. Şirketler, Fransız antitröst kurallarını ihlal ettiklerinde küresel yıllık cirolarının yüzde 10’una varan para cezalarıyla karşı karşıya kalabiliyorlar, ancak tavizler de verilebiliyor.

Bilgisayar çiplerinin karaborsası mı olur demeyin, Nvidia işlemcilerin hem karaborsası var hem de kaçakçılığıBilgisayar çiplerinin karaborsası mı olur demeyin, Nvidia işlemcilerin hem karaborsası var hem de kaçakçılığı

Nvidia mühendisleri hisselerden zengin oldu, on milyonlarca dolarlık servetle işten ayrılıyorlarNvidia mühendisleri hisselerden zengin oldu, on milyonlarca dolarlık servetle işten ayrılıyorlar

Piyasa değeri üç trilyon doları aşan Nvidia, Apple'ın tahtına kurulduPiyasa değeri üç trilyon doları aşan Nvidia, Apple’ın tahtına kuruldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.