Kraliçe 2. Elizabeth’in cenazesi için 204 milyon dolar harcanmış
G-7 bakanları, Japonya’nın karşı çıkması nedeniyle kömür yakıtlı santrallerin aşamalı olarak devre dışı bırakılmasına yönelik son hedef tarih belirlenmesinde anlaşmaya varamadı.
G7 Enerji ve İklim Bakanları, Japonya’nın dönem başkanlığında, ülkenin en kuzeyindeki Hokkaido’nın Sapporo kentinde bir araya geldikleri toplantıda anlaşmaya varamadı.
İki gün süren görüşmeye ilişkin yayınlanan ortak bildiriye göre G7 bakanları, kömür yakıtlı santrallerin kademeli olarak devre dışı bırakılmasına yönelik son hedef tarih belirleyemedi. Edinilen bilgiye göre bu konuda tarih belirlenememesinde enerji kaynakları bakımından fakir olan Japonya’nın en azından 2030’ların büyük bölümünde kömür kullanmak istemesi etkili oldu. Kanada ve Britanya’nın ikna çabaları ise sonuç vermedi.
Kömürden çıkış için tarih belirlenmesini engelleyen Japonya’nın Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yasutoshi Nishimura, bildirinin yayınlanmasından sonra düzenlenen basın toplantısında G-7’nin aralarında gaz, petrol ve kömürün de bulunduğu fosil yakıtların karbon yakalama ve depolama gibi kirletmeyi önleyici teknolojilere yatırım yapılmamış tesislerde kullanımını ortadan kaldırmaya yönelik ilk kez aldığı karardan sonra ülkesinin bu yolda çaba göstereceğini söyledi. Bildiriye göre, G-7 ülkelerinin “2035’e kadar tamamen veya ağırlıklı olarak karbondan arındırılmış bir elektrik sektörü” oluşturulması taahhüdü yeniden teyit edildi.
Enerji sistemlerinde en geç 2050’ye kadar net sıfır hedefine ulaşılması amacıyla, azaltılamayan fosil yakıtların kademeli devreden çıkarılmasının hızlandırılması taahhüt edildi.
Araç stoku kaynaklı karbondioksit emisyonlarını, 2000 yılına göre 2035’e kadar ya da daha önce, en az yüzde 50 oranında, toplu olarak azaltılmasında mutabık kalındı. Doğalgaz tüketiminin azaltılması ihtiyacı vurgulanırken, bu sektöre yapılacak yatırımların, potansiyel enerji açıklarının giderilmesine yardımcı olabileceği de belirtildi.
Yenilenebilir enerjiler tarafından üretilen elektriğin büyük ölçüde artırılacağı ve 2030’a kadar açık deniz rüzgar kapasitesinin 150 gigavata kadar çıkarılması sözü verildi.