Gabar’da bulunan petrol rezervinin arka planı: Maliyeti karşılamıyordu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gabar'da petrol bulunduğunu açıklamasının ardından Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, çalışmaların 2006'da başladığını duyurdu. Petrol keşfini 10Haber'e değerlendiren Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, rezervin hep olduğunu fakat, maliyet nedeniyle çıkarılamadığını belirtti.

Ekonomi 5 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde müjde diyerek Cudi, Gabar’da günlük 100 bin varil üretim kapasiteye sahip petrol bulduklarını söylemişti.

Erdoğan bu zamana kadar petrol rezervinin çıkarılmaması ile ilgili de sosyal medya hesabından “Türkiye’ye saplanan hançerlerin gerisindeki sebepleri çok net görebiliyoruz. Meğer topraklarımızdan petrol çıkmaması için terör örgütüyle, siyasi istikrarsızlıklarla, küresel şirketlerle elimiz, ayağımız bağlanmış…Yaptığımız hamlelerle işte bu oyunu, işte bu kirli tezgâhı bozuyoruz. Terör örgütlerinin başını sınırlarımız içinde ve ötesinde ezerek, milletimizin ayağına vurulan zincirleri de kırıyoruz” demişti.

Ücretsiz doğalgazda tahsilatlar iade edilecekÜcretsiz doğalgazda tahsilatlar iade edilecek

‘Petrol aramalarına 2006 yılında başlandı’

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz sosyal medyadan yaptığı paylaşımda Cudi dağında petrol aranmasına 2006 yılında, Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve dönemin Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürünün sayesinde başlandığını belirtti.

Petrol bulunmasının 2006’ya dayandığını söyleyen Yavuz paylaşımında “2006 yılında Şırnak’ta tümen komutanıydım, Cudi dağında petrol aranmasına dönemin Gnkur. II. Başkanı Işık Koşaner ve dönemin TPAO Genel Müdürünün vatansever tutumları sayesinde başlandı. Gabar’da bulunan petrol o zaman başlatılan çalışmanın sonucudur” dedi.

‘Maliyeti karşılamıyordu’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın petrol bulunduğu sözlerini 10Haber’e değerlendiren eski Genelkulmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin, bölgede görev yaptığını belirterek, “Şırnak ve diğer illerde petrol aramaları hep vardı. Bölgede petrol olduğu biliniyordu. Uzun yıllardır bölgeden kömür de çıkartılıyor. Buradaki esas sorun derinliğe inme noktasında sıkıntılar vardı. Ekonomik olarak maliyeti karşılamıyordu. Elimizdeki veriler maliyet durumunu hesaplamak için yeterli değil” şeklinde konuştu.

Bakandan itiraf: Rusya gaz faturasını ödemeler dengesi için ertelemişBakandan itiraf: Rusya gaz faturasını ödemeler dengesi için ertelemiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.