Galatasaray TÜİK’e güvenemedi, stadının sponsorluk sözleşmesine ENAG’ı da kattı

Galatasaray Sportif A.Ş. stat sponsorluğu ücretlerine birinci sezon sonrası yapılacak zamlarda TÜİK'in yanı sıra ENAG'ın ÜFE ve TÜFE oranlarının da hesaba katılmasını anlaşmaya koydurdu.

Ekonomi 4 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Rams Global, Galatasaray stadının yeni isim hakkı sponsoru oldu. Şirket yaptığı sözleşmede ileriki sezonlara ilişkin bedellerin belirlenmesinde ENAG'ın enflasyon verilerinin de hesaba katılmasını kabil etti.

Galatasaray Sportif A.Ş.’nin stad isim hakkı ve sponsorluğu için Rams Global ile imzaladığı beş sezonluk sözleşmeye, birinci sezon sonrasına ilişkin bedellerinin belirlenmesinde Türkiye Cumhuriyet Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ilişkili Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yanı sıra, akademisyenlerin ve ekonomistlerin oluşturduğu bağımsız bir araştırma grubu olan Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) açıklayacağı oranların da hesaplamaya katılması hükmü girdi.

Sözleşmeye göre takip eden sezonlara ilişkin sözleşme bedelleri için, Türkiye İstatistik Kurumu’nun ve Enflasyon Araştırma Grubunun açıklayacağı ÜFE ve TÜFE oranlarının ortalaması alınarak artış oranı belirlenecek. Böylelikle ENAG’ın enflasyon verileri, hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören bir şirketin yaptığı sözleşmede yer almış olacak.

Prim ödemesi de olacak

Galatasaray Kulübü, Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP)  stad isim sponsorluğu için Rams Global, forma sponsorluğu için de Sixt ile yaptığı sözleşmeleri ve elde edeceği gelir miktarını açıkladı. KAP’a yapılan stad isim hakkı ve sponsorluğuna ilişkin Galatasaray Sportif A.Ş. açıklaması şöyle:

‘Şirketimiz ve Galatasaray Spor Kulübü ile Rams Global İnşaat Sağlık Dış Ticaret Anonim Şirketi arasında 2023-2024 sezonundan başlamak üzere 5 sezon için geçerli olmak üzere yeni bir stadyum isim hakkı ve sponsorluk sözleşmesi imzalanmıştır. 2023-2024 Futbol Sezonu için stadyum isim ve sponsorluk bedeli 213.600.000,00 TL + KDV (ikiyüzonüçmilyonaltıyüzbintürklirası + kdv) olarak belirlenmiştir. Takip eden sezonlara ilişkin sözleşme bedelleri için, Türkiye İstatistik Kurumu’nun ve Enflasyon Araştırma Grubunun açıklayacağı ÜFE ve TÜFE oranlarının ortalaması alınarak artış oranı belirlenecektir.

2023-2024 Stadyum isim ve sponsorluk bedeli 213.600.000-TL +KDV’nin % 36’sı, 77.420.000-TL+KDV Galatasaray Spor Kulübüne, %64’ü 136.180.000-TL+KDV şirketimize ödenecektir. Ayrıca sportif başarıya dayalı oluşturulan prim ve ödül sistemine uygun olarak şirketimize prim ödemesi yapılacaktır.’

Prof. Veysel Ulusoy ENAG’ın verilerinin birçok sözleşmede yer aldığını söyledi.

‘ENAG verileri artık birçok sözleşmede kullanılıyor’

Enflasyon Araştırma Grubu’nun yöneticisi Veysel Ulusoy, sosyal medyada, ilk kez ENAG hesaplamalarının bir sözleşmede yer aldığı yorumuna cevap verdi. Ulusoy, “ENAG verileri yurtiçi birçok alanda ve sözleşmede kullanılıyor. Hatta açılan davalarda, özellikle de hayat sigortası getirilerine dair anlaşmazlıklarda mahkemelerce talep ediliyor. Bundan sonra ise finansal piyasalara ait anlaşmazlıklarda sıkça kullanılacaktır” ifadelerini kullandı.

TÜİK’in ‘itibarımı zedeledin davası’ reddedilmişti

TÜİK, ENAG’ın yayınladığı enflasyon rakamlarıyla kurumun itibarının zedelendiği gerekçesiyle geçen yıl açtığı dava ilk duruşmada Ankara 15. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından reddedilmişti.

Duruşmada konuşan Prof. Ulusoy, “ENAG’ın ülke yararı için çalıştığını, açıkladığı verilerin bilimsel olduğunu” söylemişti. TÜİK ile rekabet içinde olmadıklarını belirten Ulusoy şöyle konuşmuştu:

“ENAG, günlük olarak enflasyonu ölçüyor, TÜİK ise ayda üç kez piyasa araştırması ile hesap yapıyor. Aradaki fark bundan kaynaklanmış olabilir. Esasında ENAG bir kamu malı niteliği ile toplumsal faydayı yukarılara taşımış ve 20 yılda ilk kez asgari ücrete ara zam yapılmıştır. Bu zammın bir nedeni de ENAG’ın yaptığı hesaplamalardır”.

ENAG: Ekonomik görünüm ürkütücüENAG: Ekonomik görünüm ürkütücü

Yeni sezon bedelleri protokolle belirlenecek

Galatasaray’ın forma sponsorluğu sözleşmesinin ileriki sezonlara ilişkin bedel belirleme yöntemi, Rams ile yapılan sözleşmedeki kadar belirgin ve cömert değil. Bu sözleşmede ileriki sezonlara ilişkin bedelin belirlenmesi yönteminin taraflar arasında imzalanacak bir protokolle belirleneceği ifadesi yer alıyor. Galatasaray Sportif A.Ş.’nin forma sponsorluğuyla ilgili KAP’ta yer alan açıklaması ise şöyle:

‘Şirketimiz ile Galatasaray Spor Kulübü ve Artı Seyahat Acentesi Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş (Sixt rent a car Türkiye) arasında, 2023/2024 futbol sezonunun ilk resmi müsabakasından itibaren başlamak ve 2027/2028 futbol sezonunun son resmi müsabakasından sonra sona erecek şekilde 5 (beş) futbol sezonu için bir sponsorluk, reklam ve tanıtım sözleşmesi akdedilmiştir.

Artı Seyahat Acentesi Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş, işbu sözleşmenin ilk futbol sezonu için 195.000.000,00 TL + KDV (yüzdoksanbeşmilyontürklirası + KDV) tutarında bir sabit ödeme ve ayrıca sportif başarıya dayalı oluşturulan prim ve ödül sistemine uygun olarak prim ödemesi yapacak olup, devam eden futbol sezonlarına ilişkin; artış oranları, sabit ödeme ve prim ödemelerinin vadeleri ve şekli, Taraflar arasında imzalanacak ek bir protokol ile belirlenecektir. Sponsorluk bedelinin Şirketimizle Galatasaray Spor Kulübü arasındaki dağılımı ise bilahare açıklanacaktır.’

ENAG: Yıllık enflasyon yüzde 108,5

Akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), haziran ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. ENAG verilerine göre, aylık enflasyonun yüzde 8,54; yıllık enflasyonun ise yüzde 108,58 olarak hesaplandı. ENAG Ocak-haziran dönemi enflasyon oranını ise yüzde 50.53 olarak açıkladı.

TÜİK yarın açıklayacak

Türkiye İstatistik Kurumu ise memur ve emekli maaş artışlarına esas olacak haziran ayı enflasyon rakamlarını yarın saat 10.00’da açıklayacak. Merkez Bankası, Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, geçen ay yüzde 2,49 olan haziran ayı TÜFE artışı beklentisi, bu anket döneminde yüzde 2,81’e çıktı. Cari yıl sonu TÜFE’deki artış beklentisi de yüzde 38,55 oldu.

TÜFE’de artış beklentileri 12 ay sonrası için yüzde 29,84’ten 30,65’e yükselirken, 24 ay sonrası için yüzde 17,74’ten 18,12’ye çıktı. Katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi 26,18 olurken, 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi 24,61’den 28,99’a yükseldi.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.