Sanayi üretiminde yavaşlamanın ayak sesleri güçleniyor

Sanayi üretiminde temmuzda başlayan daralma, ağustosta da sürdü. Ağustosta sanayi üretimi mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak bir önceki aya göre yüzde 0,8 daraldı.

Ekonomi 11 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
TÜİK'in ağustos ayı verileri yılın ilk yarısında üretimde başlayan düşüşün giderek hızlandığını gösteriyor.
Temmuzda negatif bölgeye geçen sanayi üretiminin “mayınlı tarla”daki yolculuğu ağustosta da sürdü. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Ağustos 2023 Sanayi Üretim Endeksi verilerine göre ağustosta sanayi üretimi mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak bir önceki aya göre yüzde 0,8 daraldı. Mayısta endeks bir önceki aya göre yüzde 1,4, haziranda yüzde 1,2 artmış, temmuzda ise yüzde 0,3 daralmıştı. Ağustos ayı verileri yılın ilk yarısında üretimde başlayan düşüşün giderek hızlandığını gösteriyor.
Türkiye’de ekonomik büyümenin öncü göstergesi kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi’nin (PMI) ağustos ayında 49 ile 2023 yılının en düşük seviyesini görmüş olması da durumu teyit ediyor. Endekste 50’nin üstündeki değerler büyümeye işaret ederken, bu eşik değerin altı daralma sinyali olarak değerlendiriliyor.
Sanayinin belkemiği sayılan imalat sanayi sektörü endeksi ağustosta bir önceki aya göre yüzde 1,3 azaldı. Madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,2 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksindeki artış da yüzde 2,4 oldu.

Yıllıkta artış var

Sanayi üretim endeksi yıllık değişim oranları (%), Ağustos 2023

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.