Soğana fahiş zam yaptı diye markete polis gönderen devlet, yurt dışına çıkış harcını yüzde 2000 arttırmaya hazırlanıyor

Gelir İdaresi Başkanlığı mayıs ayında yaptığı bir sunumda yurtdışı çıkış harcının 3 bin TL olmasını ve her yıl düzenli olarak yeniden değerleme oranı kadar zam yapılmasını önerdi. Bu, halen 150 lira olan çıkış harcına yüzde 2000 oranında zam demek.

Ekonomi 20 Haziran 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Türkiye'den yurtdışına giden vatandaş sayısını azaltmak için kredi kartıyla yapılan uçak bileti, konaklama ve yurtdışı harcamalarının taksitlendirilmesini önleyen hükümet şimdi de gelir artırmak için çıkış harcına astronomik zam yapmaya hazırlanıyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gelecek hafta sunulması beklenen yeni vergi paketinde yurtdışı çıkış harcı için dikkat çekici ve astronomik artış isteyen bir öneri gündeme geldi.

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 24 Mayıs 2024 tarihinde yapılan sunumda 150 TL olan yurtdışı çıkış harcının 3 bin TL’ye yükseltilmesi önerildi.

Öneriye göre harç miktarı her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak ve Cumhurbaşkanı bu konuda yetkilendirilecek. Haziranda  İstanbul’dan Londra’ya uçak bilet fiyatı 5 bin 663 TL dönüş biletiyle birlikte toplam fiyatı 21 bin 918 TL olurken, İstanbul’dan Berlin’e gidiş fiyatı 6 bin 53 TL. Dönüş biletiyle birlikte toplam fiyat ise 20 bin 538 TL’ye geliyor. Bu açıdan 3 bin TL’lik harç bilet fiyatları içinde önemli bir yük oluşturacak.

Sözcü’nün aktardığına göre sunumda yer alan etki analizi 2023 yılında 8 milyon 743 bin 760 kişinin yurtdışına çıkarken ödediği harçlar göz önünde bulundurularak 2024 yılında benzer sayıda kişinin yurtdışına çıkması durumunda altı ayda elde edilecek gelirin 12,5 milyar TL olmasını öngörüyor.

Önerilen bu düzenlemenin Kurban Bayramı tatili sonrasında TBMM’ye sunulacak vergi düzenlemeleri paketi içinde yer alması bekleniyor. Bloomberg’e göre daha önce çıkış harcının 150 TL’den 1500 TL’ye çıkarılacağı haberleri vardı. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynakları çıkış harcına yapılacak zam miktarının henüz netleşmediğini belirtti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.