Getir’e nazar değdi, Fransa’dan çekiliyor, İspanya’da küçülüyor

Hızlı teslimat şirketi Getir son yatırım turunda beklediği kadar kaynak bulamayınca İspanya’da toplu işçi çıkartarak küçülüyor. Şirket geçen hafta da Fransa’dan çekileceğini açıklamıştı.

Ekonomi 1 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Getir İspanya'da faaliyetine son vermeyeceğini ancak toplu işçi çıkarttığını belirtirken, sendika ise tüm çalışanların işten çıkartılacağının kendilerine tebliğ edildiğini söylüyor.

Mobil uygulaması aracılığıyla, restoran yemek teslimatları ve market ürünleri için teslimat hizmeti sunan ve Avrupa’nın alanında ilk decacorn’u (değerlemesi 10 milyar doları girişim sermayesi şirketlerine verilen ad) olan Getir’in dış pazarlardaki sıkıntıları bitmiyor.

İspanya’nın en büyük işçi sendikası Comisiones Obreras (CCOO), Getir’in İspanya’daki faaliyetlerine son vereceğini ve 1.560 çalışanının tamamını işten çıkaracağını açıkladı. Getir ise İspanya’da faaliyetlerini sonlandırmayacaklarını ancak toplu işten çıkartma yapılacağını açıkladı. Reuters’ın aktardığına göre CCOO bu kararın, Getir’in son yatırım turunda umduğu kadar fon bulamamasının ardından alındığını duyurdu.

Getir 12 milyar dolara ulaşan değerleme ile Avrupa'da ilk 'decacorn' olduGetir 12 milyar dolara ulaşan değerleme ile Avrupa’da ilk ‘decacorn’ oldu

Covid-19 ciroları arttırmıştı

Covid-19 pandemisiyle birlikte ciroları büyük oranlarda artan hızlı yemek ve market ürünü dağıtım şirketleri, sokağa çıkma yasaklarının bitmesiyle birlikte talepte büyük bir daralmayla karşı karşıya kaldı. Dünya genelinde faizlerin artmaya başlaması da yatırımcıların, zarar ederek büyüyen yeni teknoloji şirketleri yerine yapay zeka gibi geleceğin teknolojisiyle ilgilenen şirketlere yönelmesine neden oldu.

Sendika, Getir yönetimini de eleştirerek “Getir’in İspanya’da nasıl büyüyeceği veya nasıl bir pazar stratejisine sahip olacağı konusunda hiçbir fikri olmayan, felaket iş yönetimini kınıyoruz’’ dedi.

‘En büyük zararı işçiler görecek’

Sendika, Getir’in işçilerine çeşitli tazminat paketleri önermeye başladığını da aktardı ve bu paketlerin iyileştirilmesi için mücadele edeceklerini ekledi.

BBC Türkçe bu konuyla ilgili Getir’e sorular yöneltti fakat bu sorulara bir yanıt alamadı. Getir, BBC Türkçe’ye gönderdiği yazılı açıklamada “29 Haziran 2023 tarihinde İspanya’da toplu işten çıkarma prosedürünü başlattığımızı çalışanlarımızın yasal temsilcilerine ilettik” dedi ve ekledi:

“Müzakereler sırasında İspanya’daki operasyonumuzla  ilgili diğer tüm olasılıkları da değerlendirmek için gereken azami özeni göstereceğiz. Müzakerelere olan saygımız nedeniyle gerekli açıklamayı sürecin tamamlanmasının ardından yapacağız.”

İspanya’da İngiliz teslimat devi Deliveroo’nun piyasadan çekilmesinin ardından Getir’in rakipleri Glovo, Just Eat ve Uber Eats pazar paylarını artırmış, Getir ise geride kalmıştı.

Getir, Alman rakibi Gorillas'ı 1.2 milyar dolara satın aldıGetir, Alman rakibi Gorillas’ı 1.2 milyar dolara satın aldı

Fransa’dan da çekileceklerini açıklamışlardı

Fransız gazetesi Le Monde da 21 Haziran’da Getir’in düşük satışlar nedeniyle Fransa’dan çekileceğini duyurmuş, daha sonra AFP’ye bir açıklama gönderen Getir de bu kararı doğrulamıştı. Fransa’daki hukuksal zeminin ve karmaşık regülasyonların şirketin başarıya ulaşmasını zorlaştırdığını belirterek AFP’ye açıklamalarda bulunan bir Getir yetkilisi firmanın faaliyetlerini 31 Temmuz itibariyle sonlandıracağını söylemişti.

2015’te Türkiye’de Nazım Salur tarafından kurulduktan sonra dünyaya açılan Getir en son Aralık 2022’de Alman teslimat şirketi Gorillas’ı 1,2 milyar dolara satın almıştı.

Getir bugün itibarıyla Türkiye, ABD, İngiltere, Almanya, Hollanda, Fransa, İtalya, Portekiz ve İspanya’da faaliyet gösteriyor, ancak önümüzdeki ay sonu itibarıyla Fransa’nın sendikanın demesine göre İspanya’nın devreden çıkışıyla faaliyet gösterdiği ülke sayısı 7’ye düşecek.

Kurye de şansız çıktı

Getir Fransa ve İspanya’da sıkıntılar yaşarken ABD’nin başkenti Washington’daki bir kuryesi de şansız bir gün yaşadı. ABD Başkanı Joe Biden’ın konvoyu, önceki gün bir kavşaktan geçerken polis memuru, geçişleri durdurmak istedi. Polisin uyarısına karşın önce scooter ve bisiklet süren bir kişi ilerlemeyi sürdürdü.

Bunun üzerine koşmaya başlayan polis, bu iki kişinin arkasından gelen bisikletli Getir kuryesini iterek düşürdü. Daha sonra kuryenin kalkmasına yardım eden polis, beklemesi konusunda uyardı ve Biden’ın konvoyu geçişine devam etti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.