Goldman Sachs’tan uçuk tahmin: Merkez faizi yüzde 25’e indirecek

ABD'li Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın sıkı para politikasında keskin bir dönüşle yıl sonuna kadar 20 puanlık faiz indirimi yaparak politika faizini yüzde 25'e indireceğini tahmin ettiğini açıkladı.

Ekonomi 26 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Goldman Sachs'ın raporunda "Enflasyonun piyasaların fiyatladığından daha hızlı düşmesiyle, gevşeme döngüsüne yıl ortasında başlamanın erken olmayacağını düşünüyoruz" ifadelerine yer verildi.

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, Merkez Bankası’nın (TCMB) dün 250 baz puanla politika faizini yüzde 45’e çıkararak şimdilik duracağını açıklamasının ardından yeni tahminini duyurdu. Merkez Bankası’nın faiz sürecinde keskin bir dönüş yapacağını ve yıl sonuna kadar 20 baz puan düşüş beklediğini açıkladı. Banka geçen yıl kasım ayında yayınladığı raporda da aynı görüşü paylaşmıştı.

Goldman Sachs ekonomistleri Clemens Grafe ve Başak Edizgil, enflasyonun üçüncü çeyrekten itibaren düşmeye başlamasıyla politika yapıcıların faiz oranlarını mevcut yüzde 45 seviyesinden yüzde 25’e düşüreceğini öngördü. Raporda “Enflasyonun piyasaların fiyatladığından daha hızlı düşmesiyle, gevşeme döngüsüne yıl ortasında başlamanın erken olmayacağını düşünüyoruz” ifadelerine yer verildi.

Goldman’ın görüşü, Merkez Bankası’nın yüzde 36’lık enflasyon hedefinden daha iyimser bir enflasyon tahmininden kaynaklanıyor. Çünkü ABD’li banka enflasyonun yıl sonunda yüzde 30 seviyelerinde olmasını bekliyor. Banka ayrıca kredi kartı ve tüketici kredisi kullanımlarını azaltmak amacıyla makro ihtiyati tedbirlerde sıkılaşma bekliyor.

Kedinin kuyruğu: Bu faiz de yetmeyecekKedinin kuyruğu: Bu faiz de yetmeyecek

Merkez faizi yüzde 45'e çıkarıp noktayı koyduMerkez faizi yüzde 45’e çıkarıp noktayı koydu

Goldman Sachs Merkez’den bu yıl 500 puanlık faiz artışı bekliyorGoldman Sachs Merkez’den bu yıl 500 puanlık faiz artışı bekliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.