Gültepe: Dolar en az 37 TL olmalı

TİM Başkanı Mustafa Gültepe enflasyonun artmasıyla birlikte Türkiye'nin dolar bazında rakiplerinden yüzde 40 daha pahalı bir ülke haline geldiğini belirterek "Bugün dolar/TL kurunda minimum seviye en az 37 olmalı" dedi.

Ekonomi 11 Temmuz 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Ekonomiye yönelik de değerlendirmelerde bulunan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatta birçok sektörde artış görüldüğünü belirterek bazı sektörlerde mali zorlukların sürdüğünü de söyledi.

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ihracatta ilk altı ayı ve ikinci yarıyla ilgili öngörülerini paylaşmak üzere medya mensuplarıyla bir araya geldi. İhracat 2024 Raporu’nun da açıklandığı toplantıda enflasyona dikkat çeken Mustafa Gültepe “Kur enflasyona paralel hareket etmeli. Kur ile enflasyon arasındaki fark 5 puanı aşmamalı. Aksi halde sıkıntılar devam eder. Enflasyon yüzde 50 ise kurda da yüzde 45 artış olsun diyoruz. Bugün dolar/TL kurunda minimum seviye en az 37 olmalı” dedi. Türkiye’nin dolar bazında rakiplerinden minimum yüzde 40 daha pahalı olduğunu vurgulayan Gültepe “Bunun neticesinde Türkiye rekabetini kaybediyor. Üretim ve ihracata dayalı büyüme hikayesinden bahsetmek mümkün değil, çünkü makas giderek açılıyor. Türkiye’de finans maliyetleri çok yüksek. Yüzde 50 faizin konuşulduğu yerde ihracatçılar Eximbank üzerinden yüzde 37 ile yararlanabiliyor ancak kurun sabit kaldığı yerde yine de yüksek kalıyor” diye konuştu.

‘Enerji zamları asgari düzeyde tutulmalı’

Yurt içinde üretimi olmayan ve talebi karşılamayan hammadde ve ara malının ithalatında vergi yükünün hafifletilmesi gerektiğine dikkat çeken Gültepe “Üretici ve ihracatçıya ilave yük getirecek, rekabetçiliğe zarar verecek düzenlemeler gözden geçirilmeli. Üretimde kullanılan elektrik ve doğalgaz gibi enerji maliyetleri koşulların elverdiği ölçüde asgari düzeyde tutulmalı” dedi. Gültepe’nin konuşmasından ana başlıklar şöyle:

-Zor dönemde Eximbank ve İGE A.Ş.’nin ihracatçımıza finansman desteğini çok anlamlı buluyoruz. Ancak süreci en az hasarla atlatabilmemiz ve önümüzdeki döneme hazırlanmamız için daha uygun koşullarda finansman imkanları oluşturulmalı.

‘Konkordatoda geçen yılı ikiye katlarız’

-2023’te konkordato ilan sayısı bu yılın daha ilk beş ayında yakalandı. Yıl sonunda geçen seneyi ikiye katlar. Satışların düştüğü, faizin yüksek olduğu noktada şirketlerinin problemi de artıyor.

-Paslanmaz çelikteki anti damping konusu gibi birçok sektörde rekabetçiliği etkileyen ilave gümrük vergileri var. Ekonomi yönetimi kendi görüşüne göre yorumluyor. Bunun sebebi içeride fiyatların artmaması. Ancak sektörlerin gerçek anlamda Türkiye’de üretilemeyen ürünler için rekabetçiliğini korumamız lazım. Bunun için kararlar alınmadan tüm sektör paydaşlarıyla istişare edilmeli. Karar alındıktan sonra kaldırmak için mücadele etmek yerine en başında istişare ederek en doğru kararı almalıyız.

-Ekonomi yönetimimiz tüm platformlarda ihracatçılar için imkan ve olanakları sağlamaya çalışıyor. Enflasyon probleminden dolayı herkes gözünü enflasyona dikti. Dolayısıyla ihracatçılara destek noktasında zihniyette düşünce var ama uygulamada yok maalesef. Bunu enflasyon problemi tetikliyor. Destek uygulamaları daha fazla olsa daha iyi olur.

İhracatçıdan 'çift kur' talebi: Dolar acil 40 lira olmalıİhracatçıdan ‘çift kur’ talebi: Dolar acil 40 lira olmalı

Kurda artış isteyen ihracatçı şımarık mı?Kurda artış isteyen ihracatçı şımarık mı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.