Halka arzlardan ağzı yanan harçlıkçılar Borsa İstanbul’dan çıkıyor

Mayıs ayında halka açılan 10 şirketin 8'i zarar ettirince Borsa İstanbul'daki yatırımcı sayısı bir aylık aranın ardından yeniden 8 milyonun altına inerek 7 milyon 819 bin 764'e geriledi.

Ekonomi 16 Haziran 2024
Hisse senedi yatırımcısı sayısındaki düşüşün en önemli nedeni mayıs ayında halka açılan 10 şirketten yalnızca 2’sinin yatırımcısına para kazandırmış olması.

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) halka açılmalarına izin verdiği borçlu ve kötü durumdaki şirketlerin hisselerinin kötü performansı nedeniyle zarar eden harçlıkçılar (küçük yatırımcı) Borsa İstanbul’dan kaçıyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) nezdinde pay senedi yatırımcı sayısı bir aylık aranın ardından yeniden 8 milyonun altına indi. MKK’nın açıkladığı yatırımcı ve hesap sayılarına göre, pay senedi yatırımcı sayısı 14 Haziran ile sona eren haftada bir önceki haftaya göre 489 bin 916 kişi, mayıs sonuna göre ise 520 bin kişi azaldı. Böylece pay senedi yatırımcı sayısı 8 milyon 309 bin 680 seviyesinden 7 milyon 819 bin 764’e indi.

Hisse senedi yatırımcısı sayısındaki düşüşün en önemli nedeni mayıs ayında halka açılan 10 şirketten yalnızca 2’sinin yatırımcısına para kazandırmış olması. Küçük birikimleriyle Borsa İstanbul’a giren küçük yatırımcılar mayıs ayındaki halka arzlardan zarar edince haziranın ilk yarısında işlem vergisi söylentisiyle genel bir düşüşün olduğu piyasadan “Bir daha tövbe” diyerek hesap kapatıp çıktı.

En iyi performans Altınay Savunma’dan

Mayıs ayından halka arz edilen hisse senetlerinden yalnızca Altınay Savunma (yüzde 139) ve Onur Yüksek Teknoloji’nin (yüzde 34) değeri arttı. Halka açıldığı ilk gün taban olan hisselerin bulunduğu mayıs ayındaki kötü performansın önümüzdeki aylardaki halka arzlara yönelik ilgiyi olumsuz etkileyebileceği ifade ediliyor.

Aynı hafta Borsa İstanbul’da pay senedi değeri ise hisse senedinde işlem vergisinin şimdilik de olsa rafa kaldırıldığının ortaya çıkması nedeniyle 13,56 trilyon TL’den 14,03 trilyon TL’ye yükseldi.

Harçlıkçılar halka arzlar için dönüyor, borsada yatırımcı sayısı rekora gidiyorHarçlıkçılar halka arzlar için dönüyor, borsada yatırımcı sayısı rekora gidiyor

'Harçlıkçılar' gidiyor, Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısı düşüyor‘Harçlıkçılar’ gidiyor, Borsa İstanbul’da yatırımcı sayısı düşüyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.