Hanehalkına göre mayısta yıllık enflasyon yüzde 113 olacak

Koç Üniversitesi ve Konda’nın düzenlediği Türkiye Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi (TEBA) sonuçlarına göre hanehalkı mayıs ayı enflasyon beklentisi hükümetin beklentisini 38 puan geçti. Yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 92’ye geriledi.

Ekonomi 28 Mayıs 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Türkiye Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi’ne göre katılımcılar  Mayıs-Aralık döneminde enflasyonda 21 puanlık düşüş olmasını bekliyor.

Hükümetinin ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) mayıs ayında yıllık bazda yüzde 75 ile rekora ulaşacağını ifade ettiği enflasyonda hane halkının beklentisi ise üç haneli orana ulaştı. Koç Üniversitesi ve Konda’nın 74 ilde ve 1414 farklı mahallede yaşayan 2 bin 867 kişiyle telefon araması yaparak gerçekleştirdiği Türkiye Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi’nde (TEBA) “2023’ün Mayıs ayından bu mayıs ayına kadar fiyatların ortalama yüzde kaç arttığını düşünüyorsunuz?” sorusuna verilen cevap ortalama yüzde 113 oldu.

Aynı ankette yıl sonu enflasyon beklentisinin nisan ayındaki ankete göre 4 puan düşerek yüzde 92 olduğu ortaya çıktı. Anket sonuçları hane halkının yıl sonu beklentisinin piyasa beklentilerinin iki katı olduğunu gösteriyor. TCMB yıl sonunda enflasyonun yüzde 38 olacağını tahmin ederken TCMB’nin son piyasa katılımcıları anketinde ise yıl sonu beklentisi yüzde 43,6 olmuştu. Türkiye Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi’ne göre katılımcılar mayıs-aralık döneminde enflasyonda 21 puanlık düşüş olmasını bekliyor.

Emekli ve işsizlerin beklentisi daha yüksek

Ankette bireylerin yaşadığı yerleşim tiplerine göre kır, kent ve metropol şeklinde bir ayrıştırma yapıldığında kırdan metropol alanlarına doğru gittikçe fiyat artışı beklentisinin yükseldiği gözlendi. Buna göre kırsal bölgede 2024 için yüzde 93 enflasyon beklenirken metropollerde oran yüzde 95 oldu.

Görüşülen kişilerin çalışma durumuna göre bir inceleme yapıldığında enflasyon beklentisi en yüksek olan grup emekliler oldu. Emeklileri işsizlerin takip ettiği gözlemlendi. Emekliler 2024’te yüzde 104 enflasyon beklerken, işsizlerin beklentisinin de yüzde 93 oldu ortaya çıktı. Hanedeki kişi sayısına göre bir gruplama yapıldığında, en yüksek enflasyon beklentisi 1-2 kişinin yaşadığı hanelerde görüldü.

Gerçek enflasyon oranını bilmek neden çok önemli?Gerçek enflasyon oranını bilmek neden çok önemli?

Erdoğan'dan enflasyonla mücadele mesajı: Kararlıyız, sabırlıyızErdoğan’dan enflasyonla mücadele mesajı: Kararlıyız, sabırlıyız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.