Her 100 kadın çiftçiden 88’i Bağ-Kur primini ödeyemiyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar ziraat odalarına kayıtlı kadın çiftçi sayısının 933 bini bulduğunu belirtti, bunların sadece yüzde 11.8’inin Bağ-Kur primini ödeyerek SGK’ya kayıtlı olabildiğini söyledi.

Ekonomi 15 Ekim 2024
Bayraktar, “Tarımda kadınlar işgücünün önemli bir kısmını oluşturmasına rağmen çoğunluğu sosyal güvenceden yoksun durumdadır" dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar çiftçi kadınların sosyal güvenlik sistemine kayıtlılığının desteklenerek kırsalda tutulmalarının bir zorunluluk olduğunun belirterek bunlara prim desteği sağlanmasının en büyük reform olacağını ifade etti. Dünya Kadın Çiftçiler Günü nedeniyle yazılı açıklama yapan Bayraktar 755 ziraat odasına kayıtlı kadın çiftçi sayısının 933 bin 723 olduğunu ve üyelerin yüzde 17.82’sinin kadınlardan oluştuğunu belirtti.

‘Çoğunluk sosyal güvenceden yoksun’

Bunlardan sadece 110 bin 381’inin Bağ-Kur primini ödeyebildiği için SGK’ya kayıtlı olduğunu ifade eden Bayraktar “Tarımda kadınlar işgücünün önemli bir kısmını oluşturmasına rağmen çoğunluğu sosyal güvenceden yoksun durumdadır. Ziraat odalarına kayıtlı çalışan kadınların yüzde 88,2’si gelirinin düşük olması sebebiyle sosyal güvenlik sistemine kayıtlı değildir. Pozitif ayrımcılığı hak eden kadın çiftçilerimizin sosyal güvenlik sistemine katılımının desteklenmesi kadınlarımızı kırsalda tutabilmek için bir zorunluluktur” dedi.

‘Tarım BAĞ-KUR prim desteği en büyük reform’

Şemsi Bayraktar kırsal alanlardan kente göçün en büyük sebebinin sosyal güvenceden yoksunluk ve yeterli gelirin elde edilememesi olduğunu belirterek şu görüşleri dile getirdi:

“25 yıldır çocuk doğmamış kırsal alanlarımız bulunuyor. İnsanlarımız köylerini ve tarımı terk ediyor. Tarımda çalışan kadınlarımızın 2024 yılında açıklanan asgari ücret ve aylık prim ödeme gün sayısının 30 olması sebebiyle aylık 6 bin 900 lira, indirimli olarak aylık 5 bin 900 lira olan Tarım BAĞ-KUR primlerini ödeyebilmesi mümkün değildir. Kadın çiftçilerimize Tarım Bağ-Kur prim desteği sağlanması, kırsalda yapılacak en büyük reformdur.”

Küçük Prens başka bir kurguda bir kadın çiftçi. Bayramiç'te yaşıyor, adı SevinçKüçük Prens başka bir kurguda bir kadın çiftçi. Bayramiç’te yaşıyor, adı Sevinç

TZOB: 2023'te bütün gıda ürünlerinde fiyat arttıTZOB: 2023’te bütün gıda ürünlerinde fiyat arttı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.