Her gün zam geliyor, tüp gaz da 2 lira zamlandı

Akaryakıtta ÖTV ve KDV zammı sonrasında fiyat artışları devam ediyor. Temmuzda akaryakıta gelen zamlarla beraber motorin ve benzin 40 liraya yaklaştı. LPG’ye de 2 lira zam geldi.

Ekonomi 2 Ağustos 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Geçtiğimiz hafta motorine 2,03 TL, benzine de 1 lira 60 kuruş zam yapılmıştı.

Akaryakıtta Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) zammı sonrasında fiyat artışları devam ediyor. Temmuzda akaryakıta gelen zamlarla beraber motorin ve benzinin litre fiyatı 40 liraya yaklaştı ve bu arada LPG’nin litre fiyatına da  2 TL. zam geldi. LPG zammı, ÖTV ve KDV zammı sonrasında temmuz ayında başlayan zam yağmurunun  devam ettiğini gösterirken LPG’nin fiyatı 16 TL’yi geçti.

Temmuzda gelen zamlarla beraber motorin fiyatını ikiye katladı. 5 Mayıs’ta litresi 17 lira 97 kuruş olan motorin 1 Ağustos’ta 36 lira 47 kuruş seviyesindeydi. Mayıstan buyana motorine gelen zam oranı ise yüzde 103’e ulaştı.  Benzinin de zam da motorini yakaladığı ve fiyatının son 79 günde gelen zamlarla yüzde 100 arttığı görülüyor.

Uluslararası piyasalarda Brent petrol fiyatının 85 dolarda gezmesi, artan kur, Türkiye’de vergi ve kur artışları nedeniyle tırmanan  akaryakıt fiyatları, tüm sektörleri etkiliyor ve zamlar ardı ardına geliyor.

Motorine bir zam daha geldi, bir depo 1,600 liraya doluyorMotorine bir zam daha geldi, bir depo 1,600 liraya doluyor

Bursa’da ve İzmir’de toplu taşımaya zam geldi

Bu arada asgari ücrete gelen ara zam ve akaryakıt fiyatlarındaki durdurulamayan artışların ardından  Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Bursa Ulaşım Toplu Taşıma İşletmeciliği (BURULAŞ) toplu taşıma tarifesine zam yaptığını açıkladı. Metrolardaki yeni ücretler ise tam basış için 8 lira 15 kuruştan 12 liraya yükseldi. Öğrenci indirimli kartlar ise 3 lira 75 kuruştan 6 liraya yükseldi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi de toplu taşımaya zam yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi, kent içi toplu ulaşım ücret tarifesini güncelledi. Yeni tarifeye göre, belediyeye ait toplu taşıma araçlarında 8,78 TL olan tam ilk biniş 13 TL’ye yükseldi. Öte yandan 60 yaş ilk biniş 11,50 TL, öğrenci bileti 5 TL, birinci aktarma 5,76 TL, ikinci aktarma 2,88 TL olarak belirlendi.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.