Hindistan’da fiyatlar altın tutkusunu yendi, talep hız kesiyor

Altına tutkusuyla bilinen Hindistan'da fiyatlardaki artış nedeniyle satışlar düştü. Eskiden mağazaya gelenlerin yarısına satış yapan kuyumcular şimdi bu oranın dörtte bire düştüğünü söylüyor. Altın taklidi takılar ise öne çıkmaya başladı.

Ekonomi 7 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Bengalor şehir merkezindeki bir kuyumcu dükkanının sahibi olan Shaik Ameen Financial Times'a yaptığı açıklamada eskiden gelen müşterilerin yarısına satış yapılabildiğini ancak bu oranın şu an yaklaşık dörtte bire düştüğünü söyledi.

Dünyanın en büyük altın tüketicilerinden olan Hindistan’da rekor seviyeye yakın seyreden fiyatlar Hintlilerin ‘altın tutkusunu’ azaltıyor. Ülkede  zenginlik ve refah tanrısı Lakshmi ile bağlantılı olduğu düşünülen altında fiyatlar son bir yılda yüzde 24 artarken kuyumcular Hintli ailelerin yüksek fiyatlar nedeniyle düğün öncesi alımlarını azalttığını ve işlerinin yavaşladığını belirtiyorlar.

Financial Times gazetesinin haberine göre Hindistan’ın Silikon Vadisi olarak bilinen ve çok sayıda milyarder ve milyonere ev sahipliği yapan Bengalor’da bile kuyumcular satışların azaldığını söylüyor.

Bengalor şehir merkezindeki bir kuyumcu dükkanının sahibi olan Shaik Ameen Financial Times’a yaptığı açıklamada eskiden gelen müşterilerin yarısına satış yapılabildiğini ancak bu oranın şu an yaklaşık dörtte bire düştüğünü söyledi. Ameen “İnsanlar satın almayı bıraktı. Yaklaşık 100 ya da 200 gram alabilen bir kişi 50 ila 60 grama düştü” dedi.

Hindistan ilk sırayı Çin’e kaptırdı

Hindu festivalleri ve düğünlerindeki kültürel önemine rağmen, Dünya Altın Konseyi’ne göre Hindistan’daki altın takı talebi geçen yıl yüzde 6 gerilerken Çin’de ise yüzde 10 oranında arttı. 2022 yılında Hindistan’ın altın mücevherat talebi 600.56 ton olarak gerçekleşerek ülkeyi dünya çapında altın için lider pazar haline getirmişti. Buna karşılık, aynı dönemde Çin’in talebi ise 570.8 ton olarak gerçekleşmişti. Ancak Çin’in altın tüketimi 2023 yılında 630 tona yükselerek tüketimi 562.3 tona gerileyen Hindistan’ı geride bıraktı.

Hindistan Külçe ve Kuyumcular Birliği Ulusal Sekreteri Surendra Mehta Hindistan’ın altın tutkusuna rağmen artan maliyetlerin düğünler öncesinde aileleri etkileyeceğini söyledi. Mehta “İki seçenekleri var: ya daha düşük miktarlarda satın almak ya da daha düşük ayar altın satın almak” dedi. Mehta ayrıca fiyatların altını yakın gelecekte ulaşılabilir hale getirecek kadar inmeyeceğini de söyledi.

Altın taklidi takılar öne çıkıyor

S&P Global’e ait Hintli analiz şirketi Crisil’e göre satışlar Mart 2025’e kadar durgun seyretmeye devam edecek. Planlama platformu WedMeGood’un kurucusu Mehak Sagar Shahani, yükselen fiyatlar nedeniyle eski altınların eritilerek yeni altın takılar haline getirildiğini söyledi.

Diğer bir yandan WedMeGood’un pazarlama yöneticisi ise düğününden bir ay önce ek setler satın almak istediğinde maliyetten çekindiği için daha ucuz olan taklit takıları mücevherleri tercih ettiğini belirtti. Bengalor merkezli Divya Vithika Wedding Planners’ın kurucu ortağı Vithika Agarwal Covid-19 salgınından bu yana düğün sektöründe artan maliyetlerin zenginleri büyük kutlamalar yapmaktan alıkoymadığını söyledi.

Türk şirket Venezuela'da altın ve maden çıkartacakTürk şirket Venezuela’da altın ve maden çıkartacak

Afrika'dan her yıl 35 milyar dolarlık altın kaçırıyorlarAfrika’dan her yıl 35 milyar dolarlık altın kaçırıyorlar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.