HSBC’ye göre Merkez Bankası faizde yılı 250 baz puan artışla kapatacak

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun gelecek haftaki toplantısında politika faizini yüzde 32,5’e yükselteceğini tahmin eden HSBC’ye göre bu yıl başka artırım olmayacak.

Ekonomi 18 Ekim 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Merkez Bankası'nın Aralık ayında faiz artırımına son vereceğini tahmin ediyor.

İngiltere merkezli uluslararası banka HSBC, Türkiye ile ilgili faiz tahminlerini paylaştı. Bankanın Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (CEEMEA) bölge ekonomisti Melis Metiner imzasıyla yayımlanan notta, 26 Ekim’deki Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı için tahmin yer aldı. HSBC, söz konusu toplantıda TCMB’nin politika faizini 250 baz puan artışla yüzde 32,5’e yükselteceğini ve son çeyrekte başka bir faiz artışına gitmeyeceğini öngördü.

‘Ek faiz artışı beklemiyoruz’

“Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek son dönemde para politikası duruşunun politika faizinin gerektirdiğinden daha sıkı olduğu ve pozitif reel faize yaklaşıldığı mesajını vermişti” hatırlatması yapılan notta “Bu yorumlar, sıkılaşma döngüsünün sonuna yaklaşıldığı görüşümüzle uyumlu. Şimdilik yılın son çeyreği için ek faiz artışı beklemiyoruz ancak dezenflasyonist süreç hayal kırıklığı yaratmaya devam ederse TCMB daha fazlasını yapabilir” denildi.

HSBC’nin notunda ayrıca Türkiye’de politika yapıcıların reel faiz hesabını TCMB’nin yüzde 33’lük 2024 sonu enflasyon beklentisine göre yaptığına işaret edildi. TCMB, son dört toplantıda toplamda 21,50 baz puanlık artışla politika faizini yüzde 30’a yükseltmişti.

Hazine Bakanı Mehmet Şimşek: Pozitif reel faize yaklaştıkHazine Bakanı Mehmet Şimşek: Pozitif reel faize yaklaştık

Yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 58

Eylül ayı itibarıyla tüketici enflasyonu yüzde 61,53’e yükselirken, TCMB’nin 27 Temmuz’da açıkladığı son enflasyon beklentisi 2023 sonu için yüzde 58, 2024 sonu için yüzde 33 olmuştu. TCMB’nin, enflasyon beklentilerini 2 Kasım’da açıklayacağı enflasyon raporu toplantısıyla birlikte güncellemesi bekleniyor. Eylül başında açıklanan Orta Vadeli Program’da enflasyon beklentisi 2023 sonu için yüzde 65, 2024 sonu için yüzde 33 olmuştu.

TCMB’nin eylül ayı piyasa katılımcıları anketinde enflasyon beklentisi 2023 sonu için yüzde 67,22, 12 ay sonrası için yüzde 44,94 olmuştu. TCMB’nin piyasa katılımcıları anketini yenileyeceği ve sonuçları 20 Ekim’de açıklayacağı öğrenilmişti. Eylül sonunda Ankara’yı ziyaret eden IMF heyeti ise enflasyon beklentisini 2023 sonu için yüzde 69,1, 2024 sonu için yüzde 46 olarak açıklamıştı.

Faizi yüzde 30'a çıkaran Merkez'e tebrik ve teşekkür yağdı: Yetmez ama evet!Faizi yüzde 30’a çıkaran Merkez’e tebrik ve teşekkür yağdı: Yetmez ama evet!

Merkez'den kademeli faiz artışı mesajı: Enflasyon riskleri canlı tutuyorMerkez’den kademeli faiz artışı mesajı: Enflasyon riskleri canlı tutuyor

Eğilmez'e göre iktidar yol ayrımında: Ya küçülme ya faizden geri adımEğilmez’e göre iktidar yol ayrımında: Ya küçülme ya faizden geri adım

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.