IPSOS araştırdı: Türkiye’nin en önemli sorunları ‘ekonomi’ ve ‘göçmen’

IPSOS, 29 ülkede ‘2023 Eylül Tüketici Güven Endeksi, Dünyanın Endişeleri’ araştırmasını gerçekleştirdi. Araştırmada Türkiye’nin en önemli sorunu ‘ekonomi’ ve ‘göçmen’ olarak öne çıktı.

Ekonomi 13 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Türkiye ekonomisinden memnuniyet anketinde de Eylül 2023 itibariyle “kötü” diyenlerin oranı yüzde 78 oldu. “Ne iyi ne kötü” diyenler ise yüzde 15 oldu.

Dünyanın önde gelen araştırma şirketlerinden IPSOS, 29 ülkede gerçekleştirriği  “2023 Eylül Tüketici Güven Endeksi, Dünyanın Endişeleri” araştırmasını yayınladı. Katılımcılara, Türkiye’nin en önemli sorunu nedir? Tüketici güven endeksi ne durumda? Dünyanın endişeleri neler? Toplumların yaşadıkları ülkelerde ilk üç sıraya yerleştirdikleri en çok endişe duydukları konular neler? Türkiye’nin ekonomisinden memnuniyeti ne durumdadır? Beklentiler ne yönde? Döviz kuru beklentileri nasıl? Enflasyona yönelik beklentiler ne durumda? İşsizlik ile ilgili beklentiler de durum ne? Kişisel harcamalara yönelik beklentiler ne?” soruları yöneltildi. Araştırmada Türkiye’nin en önemli sorunu olarak “ekonomi” öne çıkarken  bunu “göçmen” yanıtı takip etti.

Ipsos: 10 veliden 8'i okul masrafı için harcamasını kıstıIpsos: 10 veliden 8’i okul masrafı için harcamasını kıstı

Enflasyon, suç, yoksulluk da büyük endişe kaynağı

Araştırmada Türkiye’nin en önemli sorunu olarak “ekonomi” gelirken bunu ‘göçmen’ yanıtı takip etti. “Ülkenizde sizin en çok endişe durduğunuz 3 konu ne?” sorusuna verilen yanıtlar sırasıyla; “Enflasyon”, suç”, “yoksulluk ve sosyal eşitsizlik”, “işsizlik”, “finansal/siyasi yolsuzluk” oldu.

Yüzde 78’i ekonomiyi kötü buldu

Türkiye ekonomisinden memnuniyet anketinde de Eylül 2023 itibariyle “kötü” diyenlerin oranı yüzde 78 oldu. “Ne iyi ne kötü” diyenler ise yüzde 15 oldu. Döviz kurunda da katılımcıların yüzde 67’si “artacağı”, yüzde 13’ü “düşeceği” beklentisi içinde. Enflasyona yönelik beklenti ise şöyle: “Yüzde 75 çok artacak; yüzde 11 oldukça azalacak, yüzde 14 aynı kalacak.”

Enflasyon endişeleri eylülde yükseldi

IPSOS Türkiye CEO’su Sidar Gedik verilerle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Takip ettiğimiz ekonomik göstergelerin bazılarındaki değişimlerin yeni bir trend başlangıcı olmadığını eylül sonuçları ile görmüş olduk. Örneğin IPSOS’un Dünya’nın Endişeleri Araştırması’na katılanların enflasyona dair endişe seviyesi ağustosta 1 puan gerilemişti, ancak eylülde yeniden 1 puanlık yükseliş gördük. Global endişeler arasında ilk sırada olan enflasyon acaba bu konumundan uzaklaşmaya başlamış olabilir mi sorumuzun cevabını da almış olduk. Enflasyon birçok ülkenin en büyük endişesi olmaya devam ediyor. Enflasyona dair en yüksek endişe seviyesi Arjantin’de, ülkemiz ise bu konuda dördüncü sırada yer alıyor.”
29 ülkede ölçtükleri tüketici güveni sıralamasında Türkiye’nin ağustosta en son sıraya düştüğünü, eylülü de maalesef en son sırada kapattığını söyleyen Sidar Gedik, “29 ülke ortalaması 47,6 iken bizim tüketici güveni endeks değerimiz 32 oldu. Düşük endeks değerini TÜİK ölçümünde de görmeye devam ediyoruz. Henüz ısınma ve enerji masraflarının hane bütçelerini zorlamaya başlamadığı aylardayız. Bu koşullarda da ülkenin en önemli sorunu olarak ekonomi dile getiriliyor, enflasyonun yükselmeye devam ettiği şu dönemde bunun kış aylarında daha da ağır hissedilen bir sorun olması şaşırtıcı olmaz” diye konuştu.

Ekonomiden memnun olanların oranı yüzde 4

“Ülke ekonomisinden memnun olanların oranı yüzde 4 seviyesinde, yani neredeyse hiç kimse memnun değil” diyen Gedik şöyle konuştu: “Döviz kurunun seyrine, işsizlik oranın akıbetine dair beklentiler olumsuz olmaya devam ediyor. Yaşam standardındaki gerilemeye, kişisel harcamaların artacağına dair negatif beklentilerde bir dip noktayı görmüş olabiliriz. Ancak diğer tespitlerin de ışığında bu dip noktanın artık olumluya doğru bir dönüş anlamına geldiğini düşünmüyorum. Bundan ziyade artık gidilecek daha da kötü bir seviyenin zorluğundan ileri geldiği fikrindeyim. Bir süre daha ufak iniş çıkışlar ile bu dip seviyelerde kalmaya devam edeceğiz gibi görünüyor.”

Ipsos: 28 ülke arasında en umutsuz ve en endişeliler TürklerIpsos: 28 ülke arasında en umutsuz ve en endişeliler Türkler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.