Bu eller ABD’li bakana yükseldi, Kongre’de İsrail protestosu
Bloomberg, İsrail-Filistin savaşına İran’ın dahil olması durumunda, petrol fiyatlarının 150 dolara yükselebileceğini ve küresel büyümenin yüzde 1,7'ye düşebileceğini tahmin ediyor. Bu, dünya üretiminden yaklaşık 1 trilyon dolar kayba yol açacak bir durgunluk anlamına geliyor.
ABD’li haber ajansı Bloomberg, yayınladığı analizde İsrail-Filistin arasında başlayarak Ortadoğu’da genişleyecek savaşın dünya ekonomisini yeni bir durgunluğa sürükleyebileceği ve çatışmaların petrol fiyatlarının yükselmesine neden olması durumunda bunu küresel bir ekonomik krizin takip edebileceği uyarısında bulundu. Savaşa İran’ın dahil olması durumunda petrol fiyatlarının varil başına 150 dolara yükselebileceğini ve küresel büyümenin yüzde 1,7’ye düşebileceğini tahmin eden Bloomberg’e göre bu, dünya üretiminden yaklaşık 1 trilyon dolar kayba yol açacak bir durgunluk anlamına geliyor. Bloomberg, İsrail-Hamas çatışmasının nasıl gelişebileceğini savaşın ekonomik etkisini 3 senaryoda analiz etti:
1. senaryo: Çatışmanın İsrail ve Gazze arasında sınırlı kalması (Ekonomik etkisi: Petrol fiyatlarında 4 dolarlık yükseliş, oynaklık endeksi (VIX) etkisi sınırlı. GSYH etkisi:-0,1 puan. Enflasyon etkisi:+0,1 puan)
2. senaryo: Çatışmanın Lübnan ve Suriye gibi komşu ülkelere yayılması ve özellikle İsrail ile İran arasında bir vekalet savaşına dönüşmesi (Ekonomik etkisi: Petrol fiyatlarında 8 dolarlık yükseliş, VIX etkisi +8 puan. GSYH etkisi:-0,3 puan. Enflasyon etkisi:+0,2 puan)
3. senaryo: İki bölgesel düşman arasında doğrudan askeri alışverişin tırmandırılması (Ekonomik etkisi: Petrol fiyatlarında 64 dolarlık yükseliş, VIX etkisi +16 puan. GSYH etkisi:-1 puan. Enflasyon etkisi:+1,2 puan)
2008 küresel finans krizini tahmin eden isimlerden olması sebebiyle “kriz kahini” olarak tanınan, New York Üniversitesi profesörü ve Roubini Macro Associates’in CEO’su Nouriel Roubini, Fas’ın Marakeş kentinde Bloomberg’e verdiği mülakatta yatırımcıların İsrail’in Gazze’ye girip Hamas’tan kurtulmaktan başka çaresi kalmayacağını beklediklerini söyledi.
Roubini, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşme riskinin tam olarak fiyatlanmadığı uyarısında bulundu. Yatırımcıların İsrail’in Gazze’ye girip Hamas’tan kurtulmasını beklediğini ancak hâl”a daha geniş çaplı bir çatışma riski olduğunu ifade eden Roubini, “İran ve Lübnan işin içine girebilir ve Körfez petrol arzı sekteye uğrayabilir” dedi.
Roubini, “İsrail’in Gazze’yi işgal ettiği, olayların çirkinleşeceği ancak çatışmanın kontrol altında tutulduğu bir temel senaryoyu fiyatlıyor. Bu yüzden petrol fiyatları çok fazla yükselmedi” diye konuştu.
Roubini, İran ve Lübnan’ın da olaya dahil olması durumunda Körfez’den petrol arzının kesintiye uğrayacağını ve petrol fiyatlarında bir sıçrama olacağını belirterek, “O zaman ekonomik etki çok büyük olur. Yükselen petrol fiyatları stagflasyonist bir şok yaratabilir. Bu temel senaryo değil ama bu bir risk” dedi.
Bu arada petrol fiyatları, artan jeopolitik gerilim sonrası petrol tedarikine ve arzına yönelik yaşanabilecek sıkıntılarla yükseliyor. Brent petrolün varil fiyatında yükseliş yüzde 3’ü aşarken, yeniden 90 dolar sınırına datandı. Fiyatlardaki yükselişte, küresel petrol arzına ilişkin endişelerin piyasalarda yeniden zemin kazanması etkili oluyor.
Önceki günü 86 dolar seviyesinde tamamlayan Brent petrol, dün saat 12.49 itibarıyla yüzde 3,45 artışla 88,97 dolarda işlem gördü. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 83,97 dolardan alıcı buldu.
Brent petrolde teknik olarak 87,06 ile 87,42 dolar aralığının direnç, 86,70 ile 86,34 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.