Macron yine ‘Ukrayna’ya asker gönderebiliriz’ dedi, Rusya’dan yanıt gecikmedi

Ukrayna ordusuna ayıp kayıplar verdiren savaş sürerken Fransa lideri Macron cepheye asker gönderme fikrini yeniden gündeme getirdi. Macron'un açıklamalarına Rusya'dan tepki geldi.

Dünya 4 Mayıs 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron / Fotoğraf: Shutterstock

Üçüncü yılında da tüm şiddetiyle devam eden Ukrayna Savaşı’nda Rusya son olarak doğudaki birçok köyün kontrolünü ele geçirmiş, Ukrayna güçleri buralardan çekilmek zorunda kalmıştı. Deyim yerindeyse Kiev asker kaybetmektense toprak kaybetmeyi tercih etmişti. Bunun üzerine Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski Batı’dan gelecek olan yardımlarda hızlı davranılması gerektiğine vurgu yapmıştı.

The Economis’te konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise bu yılın başlarında Avrupa’da şok etkisi yaratan “Batılı askerlerin Ukrayna’ya gönderilmesi” yorumlarının arkasında durup durmadığı sorulduğunda “Hiçbir şeyi göz ardı etmiyorum, çünkü karşımızda hiçbir şeyi göz ardı etmeyen biri (Rusya lideri Vladimir Putin) var” dedi.

Bazı analistler Rusya’nın Ukrayna’da yeni ve büyük bir saldırının hazırlığında olabileceğine inanırken Macron, “Rusya daha ileri gitmeye karar verirse her halükarda hepimiz kendimize bu soruyu sormak zorunda kalacağız” dedi ve böyle bir hamleyi “Avrupalı mevkidaşları için stratejik bir uyandırma çağrısı” olarak niteledi.

Fransız lider, Rusya’nın Ukrayna cephe hattını geçmesi ve Kiev’in asker destek talep etmesi halinde bu ihtimalin “meşru” şekilde gündeme gelebileceğini söyledi.

Avrupa’dan askeri birliklerin Ukrayna’ya gönderilmesi konusunda fikir birliğine varılmasa da “hiçbir şeyin hariç tutulmaması gerektiğini” ifade eden Macron “Rusya’nın bu savaşı kazanmaması için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

Macron ayrıca, Rusya’nın söz konusu durumu daha ileriye taşıması halinde Moldova, Romanya, Polonya, Litvanya ve diğer komşu ülkelerin güvenliği konusundaki endişelerini dile getirdi.

Rusya’yı “bölgesel istikrarı bozan bir güç” ve “Avrupalıların güvenliği için bir tehdit” şeklinde tanımlayan Fransa Cumhurbaşkanı “Benim net bir stratejik hedefim var, Rusya Ukrayna’da kazanamaz. Eğer Rusya Ukrayna’da kazanırsa, Avrupa’da güvenlik kalmayacak” diye konuştu.

Macron yıl başında yaptığı tartışma yaratan açıklamasında da “Rusya’nın yenilgiye uğratılmasının Avrupa’da güvenlik ve istikrar için vazgeçilmez olduğuna inanıyoruz” demiş, Ukrayna’ya asker gönderme konusunun göz ardı edilemeyeceğini söylemişti.

Fransız liderin bu açıklamasına Polonya’dan destek gelirken Almanya ve İtalya başta olmak üzere birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesi, bu ihtimalin söz konusu olmadığını bildirmişti.

Kremlin’den tepki: Tehlikeli

Kiev’e sahada asker desteği sağlama açıklamasını yineleyen Macron’a Rusya’dan yanıt gecikmedi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov başkent Moskova’da düzenlediği basın toplantısında bu açıklamalara ilişkin şöyle konuştu:

“Bu açıklama çok önemli ve tehlikeli. Fransız Cumhurbaşkanı tarafından temsil edilen Fransa, Ukrayna’daki meseleye doğrudan sahada müdahil olma ihtimali konusunda açıklamalar yapmaya devam ediyor. Bu, çok tehlikeli bir eğilim. Bunu yakından takip ediyoruz. Tüm hedeflerimize ulaşana kadar (Ukrayna’da) özel askeri operasyonu sürdürüyoruz ve sürdüreceğiz.”

Peskov ayrıca Rus askerlerinin Batı Afrika ülkesi Nijer’de ABD’ye ait üsse konuşlandığı yönündeki haberlere de değinerek “Afrika’nın çeşitli devletleriyle savunma dahil her alanda ilişkilerimizi geliştiriyoruz. Bu devletler ve biz bu konuda ilgiliyiz. Afrika devletleriyle ilişkilerimizi geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.

Rusya: Düşmanın günlük kayıpları bin askere ulaştı

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da Moskova’da savaşa ilişkin konuştu. Askeri yetkililerle yaptığı toplantıda Şoygu Rus ordusunun faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Rusya Deniz Kuvvetlerine bağlı Pasifik Filosu’nun sorumluluk alanındaki Kuril Adaları’nda gözlem noktaları oluşturulduğu, Arktika’da Kuzey Filosu’na bağlı 2 askeri kampın yeniden yapılandırıldığını paylaşan Şoygu, Donetsk bölgesinde Novobahmutovka, Semenovka ve Berdıçi yerleşim birimlerinin Rus ordusunca ele geçirildiğine vurgu yapğtı:

“Yılbaşından bu yana ülkemizin yeni bölgelerinde 547 kilometrekare alanı kontrol altına aldık.”

“Rus birlikleri, temas hattı boyunca düşmanın savunma nokta sistemini bozmaya devam ediyor” diyen Rus bakan Ukrayna ordusunun kayıplarına da değindi:

“ABD ve müttefikleri, Ukrayna’dan savunma kabiliyetinin çökmesinin önlenmesini ve ne pahasına olursa olsun Rus birliklerinin durdurulmasını talep ediyor. Bunun sonucunda nisanda düşmanın günlük kayıpları bin askere yaklaştı. Bu yıl, Ukrayna 111 binden fazla askerini, 21 bini aşkın silah ve askeri teçhizatını kaybetti.”

Ukrayna Savaşı: Rusya 'Harry Potter Kalesi'ni vurdu, Zelenski 'Elinizi çabuk tutun' dediUkrayna Savaşı: Rusya ‘Harry Potter Kalesi’ni vurdu, Zelenski ‘Elinizi çabuk tutun’ dedi

Rusya enerji santrallerini vuruyor, Ukrayna petrol rafinerilerini hedef alıyorRusya enerji santrallerini vuruyor, Ukrayna petrol rafinerilerini hedef alıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.