İş dünyası dertli: 10 şirketten 8’i finansmana ulaşamıyor

İş dünyasının krediye erişememe sorunu TÜRKONFED’in 2’nci çeyrek anketine de yansıdı. Ankete göre her 10 işletmeden 8’i ikinci çeyrekte krediye erişemediğini belirtti.

Ekonomi 29 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
TÜRKONFED’in anketine göre her 10 işletmeden 8’i ikinci çeyrekte krediye erişemediğini belirtti.

İş dünyasının kredilere erişim problemi ağırlaşarak sürüyor. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun kredileri aniden ve sert şekilde kesmeyin uyarılarının ardından bir açıklama da Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’ndan (TÜRKONFED) geldi. TÜRKONFED’in, Genişletilmiş Yönetim Kurulu’nun katılımıyla gerçekleştirdiği Finansmana Erişim Anketi’nin “Nisan-Haziran” dönemini kapsayan sonuçları yayınladı. Anket sonuçlarına göre her 10 şirketten 8’i ikinci çeyrekte finansmana erişimin zorlaştığını ifade ederken, finans kurumları ile kredi süreçlerinde sorun yaşayanların oranı da ilk çeyrekte yüzde 85 iken ikinci çeyrekte yüzde 95’e yükseldi.

TOBB Başkanı'ndan 'Kredileri aniden kesmeyin' çağrısıTOBB Başkanı’ndan ‘Kredileri aniden kesmeyin’ çağrısı

Vadeler kısaldı, finansal risk artıyor

Anket sonuçlarına göre yılın ikinci çeyreğinde krediye erişemediğini söyleyen iş insanlarının oranı yüzde 82 olurken, değişmedi diyenlerin oranı bir önceki çeyreğe göre yüzde 22’den yüzde 18’e geriledi. Her 10 işletmeden 8’i ikinci çeyrekte krediye erişemediğini belirtirken, vade yapısının da kısaldığı ifade edildi. İlk çeyrekte 1-12 ay vade yapısına sahip firmaların oranı yüzde 55 iken bu oran ikinci çeyrekte yüzde 70,6 oldu. Kredilere erişimin zorlaşması ile birlikte vadelerin de kısalması işletmelerin finansal risklerinin daha da artması ihtimalini ortaya çıkardı. Öte yandan kendi kaynakları ve geliri ile işletme sermayesini finanse edenlerin sayısı artarken, tedarikçilerden vadeli satın alma ve müşteri avansları gibi organize olmayan kurum ve kişilerden alınan finansmanda azalma yaşandı.

Finansal kurumlarla yaşanan sorun yüzde 95’e çıktı

Finans kurumları ile kredi süreçlerinde sorun yaşadığını belirtenlerin oranı yılın ilk çeyreğinde yüzde 85 iken ikinci çeyrekte yüzde 95’e yükseldi. Yeni kredi limiti alamadığını söyleyen iş insanlarının oranı yüzde 86’lık artışla yüzde 15’ten yüzde 28’e çıkarken, kredi limiti artış yetersizliğini ifade edenlerin oranı yüzde 21, şartların zorlaştırıldığını belirtenlerin oranı da yüzde 46 oldu. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 15 olan bankalardan kredi alma süreçlerinde sorun yaşamayanların oranı, ikinci çeyrekte yüzde 5’e kadar düştü.

Enflasyonda gerçeğe dönüş: Merkez'in yılsonu tahmini yüzde 58'e çıktıEnflasyonda gerçeğe dönüş: Merkez’in yılsonu tahmini yüzde 58’e çıktı

İki işletmeden biri EYT maliyetini yönetemedi

İş dünyasının öncelikli gündemlerinden biri olan EYT konusu da TÜRKONFED’in anketinde öne çıkan gündemlerden biri oldu. Neredeyse her iki katılımcıdan biri (yüzde 48,9) EYT maliyetlerini yönetmekte zorlandığını söyledi. Bu oran ilk çeyrekte yüzde 39 olarak ölçülmüştü. Her 10 iş insanından 6’sı EYT için açıklanan KGF paketinin banka kredilerine erişimlerini kolaylaştırmadığını ifade etti. İş insanları EYT’ye ilişkin KGF’nin yanı sıra genel olarak açıklanan KGF kredilerini de yetersiz bulduğunu söyledi. İlk çeyrekte KGF’yi yetersiz bulanların oranı yüzde 85 iken bu oran ikinci çeyrekte yüzde 92,2 oldu. İlk çeyrekte yüzde 74 olan KGF paketlerinin krediye erişimi kolaylaştırmadığını düşünenlerin oranı da ikinci çeyrekte yüzde 83’e yükseldi.
Anket sonuçlarını değerlendiren TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez üye federasyonları adına ortak bir çağrıda bulunarak, krediler üzerindeki baskının hafifletilmesi için iyileştirici adımların atılmasını, finansmana erişimi zorlaştıran unsurların ortadan kaldırılmasını, kolaylaştırıcı uygulamaların ve finansal sadeleşmenin hızla hayata geçirilmesini, merkezde alınan kararların sahaya tam olarak yansımasını talep etti.

Fed 25 baz puan artırdı, faiz ABD'de 22 yılın zirvesine çıktıFed 25 baz puan artırdı, faiz ABD’de 22 yılın zirvesine çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.