Emniyet müdürü işçileri çocuklarının istihdamıyla tehdit etti
İşçilerin Boeing'in yüzde 35 maaş artışı teklifini reddederek yüzde 40 maaş artışı ve tanımlı fayda sağlayan emeklilik planı talep etmesi üzerine Beyaz Saray duruma el attı. Çalışma Bakanı Julie Su müzakerelere yardımcı olacağını açıkladı.
5 haftadır devam eden grevde bir türlü uzlaşma sağlanamayınca Boeing ve yaklaşık 33.000 grevdeki makinisti temsil eden sendikanın müzakerelere devam etmesi için Beyaz Saray devreye girdi. İşçiler uçak üreticisinin son sözleşme teklifini reddettikten sonra Başkan Joe Biden’ın tarafları anlaşmaya varma konusunda cesaretlendirdiği belirtildi. Beyaz Saray Basın Sekreteri Karine Jean-Pierre, “Başkan Biden, ekibine tarafların herkes için uygun bir anlaşmaya ulaşmak amacıyla çalışmaya devam etmelerini teşvik etme talimatı verdi” dedi. Beyaz Saray’ın müzakereleri yakından izlediği ve sürecin desteklenmeye devam edeceği vurgulandı.
Çalışma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, geçici bakan Julie Su’nun Boeing ve Uluslararası Makinistler ve Havacılık Çalışanları Birliği (IAM) ile iletişim halinde olduğu belirtildi. Su, geçen hafta Seattle’da iki kez bulunarak, Boeing’in en çok satan modelleri olan 737 MAX, 767 ve 777 geniş gövde programlarının durmasına neden olan altı haftalık grevi sona erdirmek için taraflarla görüşmelerde bulundu.
Sendika, işçilerin yüzde 64’ünün son teklifi reddettiğini ve bu teklifin dört yıl içinde yüzde 35 maaş artışı sunduğunu açıkladı. Bu ret, geçen ay yapılan ilk sözleşme teklifinde yüzde 95’lik bir oy oranıyla yüzde 25’lik maaş artışının da reddedilmesini takip etti. İşçilerin yıllardır biriken memnuniyetsizliği, Boeing’in mali krizini daha da derinleştiriyor.
Sendika liderleri, Boeing ile müzakerelere yeniden başlamaya hazır olduklarını belirtirken, yüzde 40 maaş artışı ve tanımlı fayda sağlayan emeklilik planının geri getirilmesini talep ediyor.
Grev, 13 Eylül’de başladı ve o tarihten bu yana Boeing, 17.000 işçiyi işten çıkarma planını açıkladı. Şirket ayrıca, yatırım derecesi kredi notunu koruyabilmek için yatırımcılardan 15 milyar dolara kadar fon toplama planlarını uygulamaya koyuyor. Bu süreçte, bazı havayolu şirketleri, uçak teslimatlarındaki gecikmeler nedeniyle uçuş programlarını azaltmak zorunda kaldı.