Ürünleri aya, cüzdanı yaya: ABD’li şirket 63 gündür grevde olan 220 işçiyi unuttu

Başta NASA, birçok teknoloji şirketine fiber optik kablo ve cam üreten ABD'li Corning'in Gebze fabrikasında çalışan 220 kişi, işveren sendikanın yüzde 105 artış teklifini kabul etmediği için 63 gündür grevde. Asgari ücretin üzerinde maaş almak isteyen işçiler, açlık grevine gitmeye hazırlanıyor.

Ekonomi 14 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Okullar açıldığı halde çocuklarına harçlık bile veremediklerinden yakınan işçiler, sorunun bir an önce çözülmesini istiyor.

Başta NASA olmak üzere dünyanın birçok teknoloji kuruluşuna fiber optik kablo ve cam üreten 165 yıllık ABD’li dev Corning şirketinin Gebze’de faaliyet gösteren fabrikasında çalışan 220 işçi, 63 gündür bulundukları grevde resmen unutuldu. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Lastik-İş Sendikası’nın sürdürdüğü toplu sözleşme anlaşmazlıkla sonuçlanınca greve çıkan işçiler, işverenin kendileriyle hiçbir şekilde iletişime geçmediğine dikkat çekerek, açlık grevine çıkmaktan başka çareleri olmadığını söylüyor.

Lastik-İş İşyeri Sendika Baş Temsilcisi Mürsel Aydemir, çalışanların 2022 Temmuz’dan bu yana zam almadıklarına dikkat çekerek, “Sendika olarak toplu sözleşme masasına yüzde 120 zam talebiyle oturduk ancak görüşmeler 7 ay sürdüğü halde işveren yüzde 60’tan asla taviz vermedi. Biz yüzde 105’e indik ama işveren hiçbir şekilde teklifimize yaklaşmadı, Zaten işçiler 8 bin 500 lira asgari ücret alıyordu, beyaz yakalıların maaşı biraz fazlaydı. Ortalama maaş 10 bin 800 liraya tekabül ediyordu. İşveren teklifte bulunmasaydı da zaten maaşlar yeni asgari ücret olan 11 bin 402 liraya gelecekti, öyle de oldu” dedi.

Tazminatları için direnen 170 madenciden altısı fenalaşarak hastaneye kaldırıldıTazminatları için direnen 170 madenciden altısı fenalaşarak hastaneye kaldırıldı

Colgate yüzde 124 zam aldı

Yakın zamanda 150 işçi için toplu sözleşme masasına oturdukları Colgate’te de grev kararı alındığını ancak 17’nci günde işverenin maaşları yüzde 124 artışla net 12 bin 500 liradan 28 bin liraya çıkardığını vurgulayan Aydemir, şunları söyledi:
“Oysa bizim işverenimiz ocak ayında da iyileştirme yapmadığı halde kesinlikle bizim teklifimize yaklaşmadı. Kimse bizimle iletişime geçmiyor. Akıbetimizin ne olacağını bilmiyoruz. 23 yıldır burada çalışıyorum. Maaşım 11 bin 800 lira. Okullar açıldı, çocuklarımıza harçlık bile veremiyoruz. Artık bize açlık grevine çıkmaktan başka seçenek bırakmadılar.”

Genel müdür telefonu yüzümüze kapattı

Konu hakkında kendisiyle görüşmek istediğimiz Corning Optik İletişim Sanayi Ltd. Şti. Genel Müdürü İsmail Hakkı Ünsal, bize yanlış bilgi verildiğini söyledi ancak doğrusunun ne olduğunu sorduğumuzda telefonu yüzümüze kapattı, daha sonra da açmadı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.