James Webb’den yeni harika: En yaşlı süper kütleli kara delik görüntülendi

NASA, James Webb Uzay Teleskobu ile CEERS 1019 galaksisinin merkezinde konumlanan ve bugüne kadar tespit edilmiş 'en yaşlı süper kütleli kara deliğin' keşfedildiğini açıkladı. Bu kara delikler, James Webb Uzay Teleskobu'ndan önce sıradan galaksi gibi görünüyordu.

Bilim Teknoloji 9 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

NASA’nın internet sitesinde duyurduğu gelişmeye göre, CEERS 1019 galaksisinin merkezindeki keşfedilen en yaşlı kara deliğin, büyük patlamadan 570 milyon yıl sonra şekillendiği ve güneşin 9 milyon katı kütleye sahip olduğu aktarıldı.

James Webb Uzay Teleskobu ile elde edilen yeni görüntülerde, büyük patlamadan 470 ve 675 milyon yıl sonra oluştuğu tahmin edilen iki galaksi daha tespit edildi.

Araştırmacıların söz konusu iki galaksinin merkezindeki kara delikleri incelemeye devam ettiği ve CEERS 1019 galaksisine konumlanan ‘en yaşlı süper kütleli kara deliğin’ kısa süre içerisinde rekorunu kaybedebileceği ifade edildi.

NASA’nın açıklamasına göre bu grafik şu anda evrende bilinen en uzak aktif süper kütleli kara deliklerin tespitlerini gösteriyor. Bunlar hem uzayda hem de yerde bulunan bir dizi teleskopla tespit edilirken üçü yakın zamanda James Webb Uzay Teleskobu’nun CEERS araştırmasında bulundu.

Araştırmaya liderlik eden Steven Finkelstein, yeni keşfedilen kara deliklerin, James Webb Uzay Teleskobu’ndan önce diğer teleskoplarda sıradan galaksiler gibi göründüğünü söyledi.

James Webb Uzay Teleskobu’nun CEERS araştırması kapsamında teleskopla alınan kızılötesi görüntüler ve spektrum verileri birleştirilerek erken evrenin haritası çıkarılıyor.

Söz konusu keşif öncesinde tespit edilen en yaşlı kara deliklerin, büyük patlamadan 1 milyar yıl sonra oluştuğu saptanmıştı.

Uzayda roket fırlatmalarındaki 'rekabetsizlik', internette veri madenciliği sorunuUzayda roket fırlatmalarındaki ‘rekabetsizlik’, internette veri madenciliği sorunu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.