NASA Ay’da saatleri ayarlama enstitüsü kuruyor

Beyaz Saray NASA'ya Ay merkezli saat sistemi kurması için talimat verdi. NASA'nın Eşdügümlü Ay Zaman sistemini kurması için 2026'ya kadar zamanı var.

Bilim Teknoloji 3 Nisan 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

ABD Bilim ve Teknoloji Politikası Ofisi (OSTP) başkanı salı günü NASA’ya (Ulusal Havacılık ve Uzak Dairesi) bir yazı gönderdi. Yazıda NASA için şu talimat yer alıyordu: Ay merkezli bir zaman referans sistemi oluşturun, bunun için diğer ABD kurumları ve uluslararası ajanslarla birlikte çalışın.

Dünyadaki gibi saat dilimleri aklınıza gelmesin. Burada bahsi geçen bütünüyle Ay’ı referans alan bir zaman çizelgesi. Ay’da yerçekimi daha düşük olduğundan zaman çok az da olsa, daha hızlı geçiyor. Dünyaya kıyasla günde 58.7 mikrosaniye. Yani dünya saatiyle Ay’da günde ortalama 58.7 mikrosaniyelik kayıp yaşanıyor. Ay saati sistemi sayesinde Ay’da insan eliyle gerçekleşen görevlerde gerekli dakikliği yakalamak mümkün olacak.

NASA 2026 eylülde Artemis programı kapsamında Ay yüzeyine insanlı uzay aracı göndermeyi planlıyor. Sonrası içinse plan Ay’da bir bilim üssü kurmak.

Reuters’a konuşan OSTP yetkilisi Ay standart zaman sistemi olmadan uzay araçları arasında veri transferi ve dünya ile uydular, üsler ve astronotlar arasındaki iletişimin senkronize şekilde yapmanın zorluğuna dikkat çekti. Ayrıca zamandaki tutarsızlıkların ay üzerinde veya yörüngesindeki haritalandırılma ve konumlandırılma çalışmalarında da hatalara yol açabileceğini söyledi.

Şimdi NASA’nın Ay yüzeyine saat yerleştirmek gibi zorlu gereksinimleri de kapsama ihtimali olan bu görevi tamamlamak için 2026’ya kadar vakti var.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.