İspanya’da çetelerin en çok aradığı ürün zeytinyağı oldu

İklim değişikliğinin zeytin hasadına zarar vermesinin ardından zeytinyağında fiyatların uçuşa geçmesi organize çeteleri de sıvı altına yöneltti.

Ekonomi 10 Mart 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
İspanya'da zeytinyağı fiyatları son dört yılda dört kattan fazla arttı.

Yeni veriler organize suç çetelerinin el altından yeniden satmak için “sıvı altını” hedef almasıyla zeytinyağının İspanya’da süpermarketlerde en çok çalınan ürün haline geldiğini gösteriyor. Financial Times’ın haberine göre ülke nüfusunun yüzde 70’inin yaşadığı bölgelerde en çok çalınan ürün artık bu.

Süpermarketler hırsızlığı önlemek için beş litrelik büyük zeytinyağı şişelerini birbirine zincirlemeye ve raflara asma kilit takmaya başlarken diğer mağazalar şişelere personelin ancak bedel ödendikten sonra çıkardığı güvenlik etiketleri takıyor.

Hırsızlıkları organize çeteler yapıyor

Süpermarketlerdeki araştırmayı yürüten güvenlik şirketi STC’nin pazarlama müdürü Alejandro Alegre FT’ye bu hırsızlıkların açlıktan değil kıtlık kârı elde etmek isteyen organize çetelerden kaynaklandığını söyledi.

Alegre zeytinyağı gibi temel bir gıda maddesinin hırsızlık listesinde bu kadar üst sıralarda yer almasının alışılmış bir durum olmadığını belirterek şöyle konuştu:

“Zeytinyağı temel gıda maddesi sayılabilecek tek ürün. Diğerleri ibérico jambonu, kurutulmuş peynirler, tıraş bıçakları ve içki.”

İspanya dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi, ancak aşırı sıcak iklim koşullarının hasada ikinci yıl da zarar vermesinin ardından Avrupa’nın stokları neredeyse tükenmek üzere. Uluslararası Zeytin Konseyi’ne göre küresel üretimin 2.4 milyon tona düşmesi bekleniyor. Bu rakam geçen yılki hasattan daha az ve yaklaşık üç milyon tonluk küresel talebin oldukça altında.

Akdeniz genelinde kıtlık yaşanırken Yunanistan’da da benzer zeytinyağı hırsızlıkları görülüyor. İspanya’da fiyatlar son dört yılda dört kattan fazla arttı. Dört yıl önce bir litre yüksek kaliteli sızma zeytin yağı için beş Euro’dan daha az ödeyen tüketiciler fiyatların 14 Euro’ya kadar yükseldiğini görmekten hayli rahatsız.

Aralık ayında İspanya ve İtalya’da polis ucuz yağları sızma yağ gibi göstererek kâr elde etmeye çalıştığı iddia edilen uluslararası bir çeteyi çökertip 11 kişiyi tutukladı ve 5.000 litreden fazla tağşiş edilmiş zeytinyağı ele geçirdi.

Fiyat yükselince zeytinyağında sahtecilik ve hırsızlık vakaları arttıFiyat yükselince zeytinyağında sahtecilik ve hırsızlık vakaları arttı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.