İsrail borsasında saldırıyı bilenler 100 milyon dolardan fazla para kazanmış

New York ve Columbia Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre, İsrail borsasında 7 Ekim saldırıları öncesinde olağandışı hareketlilik tespit edildi. Rapora göre, saldırıyı önceden bilen bazı kişiler 100 milyon dolardan fazla para kazandılar.

Ekonomi 5 Aralık 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim’de kapsamlı başlattığı saldırı sonrası İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne başlattığı yoğun hava bombardımanı sürüyor. New York Üniversitesi’nden Hukuk Profesörü Robert Jackson Jr. ve Columbia Üniversitesi’nden Hukuk Profesörü Joshua Mills’in yaptığı araştırmaya göre, İsrail borsasında 7 Ekim saldırıları öncesinde olağandışı hareketlilik tespit edildi.

66 sayfalık araştırma raporunda, İsrail borsasında saldırıdan 5 gün önce yoğun bir açığa satış pozisyonu açıldığı yer aldı. Yayımlanan rapora göre, bazı yatırımcılar 7 Ekim’deki Hamas saldırısını biliyordu ve borsada düşüşe göre pozisyon aldı.

Raporda, ”Bazı kişilerin bu saldırıyı bildiği öngörülüyor” ifadelerine yer verilirken kişilerin bu operasyon ile 100 milyon dolardan fazla para kazandığı öngörüldü.

İsrail'in planı: Esirlerin de tutulduğu tünellere su pompalayacakİsrail’in planı: Esirlerin de tutulduğu tünellere su pompalayacak

Açığa satışlar tüm kriz dönemlerini solladı

Araştırmacılar, yatırımcıların hisse fiyatının düşmesini bekleyerek daha düşük bir fiyattan kârla geri satın almalarını sağlayan açığa satışların 7 Ekim’den önce diğer birçok kriz döneminde gerçekleşen açığa satışları aştığını söyledi. Açığa satışlar, 2008’deki mali krizin ardından yaşanan durgunluk, 2014 İsrail-Gazze savaşı ve Covid-19 salgını da dahil olmak üzere pek çok kriz dönemini geride bıraktı.

İsrail’in en büyük bankası Leumi, 14 Eylül-5 Ekim döneminde açığa satılan 4,43 milyon hissenin, bu ek açığa satıştan 3,2 milyar şekel (862 milyon dolar) kâr sağladığını söyledi.

Bankadan yapılan açıklamada “ABD borsalarında İsrailli şirketlerin açığa satışında toplamda bir artış görmememize rağmen, saldırılardan hemen önce, bu şirketlere ilişkin riskli kısa vadeli opsiyonların ticaretinde keskin ve olağandışı bir artış tespit ettik. Bulgularımız, yaklaşan saldırılardan haberdar olan işlemcilerin bu trajik olaylardan kazanç sağladığını gösteriyor” denildi.

Türkiye İsrail'den ne alıyor, ne satıyor?Türkiye İsrail’den ne alıyor, ne satıyor?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.